Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annika Ersson, smittskyddsläkare, berättar att trycket efter att testa sig ökat. Det gäller främst de taxibilar med testutrustning som ställts ut i de olika kommunerna. Foto: SVT

Ökat tryck på coronatester i Jämtland och Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit relativt lugnt med smittspridningen i länet ett tag, ökar nu trycket för att få testa sig. Bland annat börjar man märka av de fester som hölls på Wargentinsskolan, menar smittskyddsläkaren Annika Ersson.

– Det kommer att vara ännu tydligare om en vecka och ett steg värre ändå om två veckor, säger Annika Ersson.

I ett eget spår, vid sidan om Wargentineleverna, har det den senaste veckan blivit en ökad efterfrågan på att få testa sig i de taxibilar som placerats ut i de olika kommunerna.

Bank-ID krävs

Testerna bokas via nätet hos 1177.se. Unga över 13 år måste i god tid skaffa sig en E-legitimation  i form av mobilt Bank-ID eller Freja e-ID Plus exempelvis hos ett spelombud. Det fungerar inte att vänta tills man blivit sjuk och sedan knalla iväg och skaffa ID.

För vuxna är det mobilt bank-ID som gäller. Frågan är om de utpekade riskgrupperna, som äldre äldre, verkligen har sådana i någon större utsträckning.

– Annars kan man vända sig till hälsocentralerna om det känns angeläget att testa sig. Om det är tryck där så finns fortfarande vårt tält utanför infektionsmottagningen, förklarar Annika Ersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet