Ingrid Jemtå märker att allt fler lärare lämnar sin skola för att få högre lön i en annan kommun.

Lärare byter skola och höjer lönen

Uppdaterad
Publicerad

Många lediga lärartjänster gör att allt fler lärare tar chansen att byta skola och få högre lön.

Ingrid Jemtå är språklärare i Nyhedens skola i Krokom. Hon anser att lärarbristen hänger ihop med att lärarlönerna inte hängt med, och att bilden av skolan som ges i media kan skrämma bort de som vill söka till lärarutbildningen.

– När det gäller språklärare vet vi inte från termin till termin hur det blir, om det finns behöriga lärare eller inte, säger hon.

Skolan i Jämtland

När det gäller lärarlönerna så har kommunerna fått en hel del nya statliga pengar. Lärarlyftet och satsningen på så kallade förstalärare.

Kommunerna använder pengarna på olika sätt, men ett överslag visar att medellönerna i länet ligger mellan 27.000 kronor och 33.000 kronor i månaden. Lönerna är högst i Krokoms kommun.

Flytt höjer lönen

Kommunerna har tillsammans bestämt att inte köpa över lärare. Många lärare har tröttnat och ser själva till att lönen höjs – i vissa fall med åtskilliga tusenlappar. De kan till exempel gå från Östersund till Krokom och från Bräcke till Ånge.

– Förr har lärarna varit stilla, de har stannat på sin skola, säger Eva Frank på Lärarförbundet. Men så är det inte längre. Man söker jobb i andra kommuner och förhandlar upp sin lön.

Trofasta missgynnas

Lärarförbundet tycker det är bra att löneläget höjs genom att lärare rör på sig.

– Men det tråkiga är att de som stannar kvar, de som är själva basen, inte får ta del av den löneglidning som nu pågår. Här måste kommunerna se till att höja deras löner så att de blir kvar, säger Eva Frank.

Ingrid Jemtå hoppas ändå att skolans status ska bli bättre och att fler satsar på att bli lärare.

– Pengar har sin betydelse, säger hon. Men läraryrket är ett viktigt och intressant arbete. Att få följa ungdomarna, att se hur de utvecklas är otroligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Jämtland

Mer i ämnet