Gymnasieelever ska lockas bli lärare

Lärare raggar framtida kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Det fattas hundratals lärare i länet. Nu mobiliserar lärarna för att upprätta yrket och få fler att vilja jobba i skolan.

Lärarna peppar varandra.  18 lärare från hela länet ingår i Lärarkören. Det handlar inte om sång, utan om att locka fler till läraryrket. Första uppdraget  är  att vara med på utbildnings- och rekryteringsmässan Nolia på Frösö Park.

Snart kommer besökarna, främst gymnasieelever.

Skolan i Jämtland

– Jag vill verkligen förmedla att det läraryrket är kul och kreativt, säger Camilla Göransson som arbetar som språklärare på Jämtlands gymnasium.  Det är en ynnest att få följa eleverna. Man får skratta nästan varje dag. men klart man får vara lite frökenaktig ibland.

Fattas 500 lärare

Det fattas i nuläget över 500 behöriga lärare i länet och än värre blir det med tanke på många pensionsavgångar de närmaste åren. Det rimmar illa med återväxten. Intresset för att bli lärare är inte på topp – tvärtom.

– Vi vill förmedla en annan bild av yrket, säger Petter Jacobsson som är lärare på Fagervallsskolan i Östersund. Det finns en bild av det är jobbigt och stökigt och att lönen är dålig.

Petter Jacobsson stoppar några killar från Östersunds gymnasieskola.

– Att jobba som gymnastiklärare är toppen, försäkrar han.

Anton Eriksson lyssnar, men är skeptisk.

– Lärare är inget jag tänkt på direkt, i all fall inte nu.

Finns jobb överallt

Henric Silversnö är lärare på Fjällgymnasiet i Svenstavik. Han stannar några tjejer från Svenstavik och berättar om den valfrihet som finns.

– Man kan välja precis var man vill jobba, vilken ort som helst. Det finns jobb i hela landet.

Olivia Frimert stannar länge i lärarnas monter, men hon är ändå tveksam.

– Just nu när man själv går i skolan känns det inte som jag vill bli lärare, säger hon. Men sen kanske, när man gjort lite annat.

Lönelyft på 5000

Besökarna får svara på frågor i montern, bland annat om lärarlöner. Och många blir positivt överraskade när de får veta att ingångslönen är 26 000 kronor och att det relativt lätt går att få ett lönelyft på 5000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Jämtland

Mer i ämnet