Foto: SVT

Stor vikariebrist på förskollärare

Uppdaterad
Publicerad

Åre kommun har liksom många andra kommuner problem att rekrytera lärare till förskolan men också svårt att hitta vikarier. Så nu har man tagit till en egen metod.

Asne Silfverblad har jobbat som förskollärare i 17 år och hon märker av bristen av lärare:

– Det är väldigt svårt att få in vikarier det finns inga. Det finns inga heller till de ordinarie tjänsterna, säger Aasna Silvferblad

Skolan i Jämtland

Projektet Jämtland Härjedalen integration har tagit initiativ till att få fler nyanlända som vikarier. Genom ett samarbete med Åre kommun och arbetsförmedlingen har de startat en rykreyterings och introduktionspraktik:

– Vi har våra nyanlända och andra grupper i samhället som har behov att få stöd att komma in i arbetslivet men för vår del inom förskolan så handlar det mest om vårt behov av vikarier, säger Annelie Thelin, verksamhetschef förskola.

Praktiserar

I höstas blev fem personer antagna och de fick gå fyra veckors praktik,  efter det en introduktionskurs där de bland annat fick grundläggande bas fakta och information om förskolans läroplan, efter det var det dags för slutpraktik:

– Då får de testa i skarpt läge. Vi har som en checklista som vi kollar av så att de faktiskt klarar av att utföra vissa saker själv, naturligtvis har de stöd av arbetslaget. Tanken är att de sen ska vara anställningsbara som vikarier, säger Annelie Thelin, verksamhetschef förskola.

Roligt arbete

24-årige Jonas är en av dem som fått jobb. Han har bott i Åre kommun i ett och ett halvt år. Han har uppehållstillstånd och bor idag i egen lägenhet. Han läser svenska två dagar i veckan och tre dagar jobbar han på förskolan i Duved:

– Det är jättekul jobb. När jag läst klart svenskan kan jag tänka mig att utbilda mig till förskolelärare, säger Jonas.

I mars hoppas kommunen komma igång med nästa utbildningsgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Jämtland

Mer i ämnet