Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läraren Agneta Isén-Malmquist förklarar varför hon tycker att förberedelseklasser är viktiga för barnen. Foto: SVT

Lärare välkomnar att förberedelseklass startat igen: Viktigt att barnen får en trygg plats

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har nyanlända elever i Östersunds kommun fått börja direkt i ordinarie klasser. Men i och med Ukrainakriget öppnades en tillfällig förberedelseklass igen, något läraren Agneta Isén Malmquist tycker är bra.

– Min åsikt är att de elever som blir placerade direkt ut i en klass får det väldigt tufft, säger hon.

Under flyktingvågen 2015-2016 startade Östersunds kommun upp så kallade förberedelseklasser. Det var särskilda klasser där nyanlända fick gå i några månader innan de så småningom slussades ut i ordinarie klasser.

Men sedan några år tillbaka har det inte funnits sådana förberedelseklasser i kommunen. I stället har nyanlända fått börja i ordinarie klass direkt, vilket läraren Agneta Isén-Malmquist är kritisk till.

Ukrainakriget och Jämtland

– Det blir väldigt mycket för de eleverna.

Tillfällig lösning för ukrainska barn

Men så bröt kriget i Ukraina ut och Östersunds kommun beslutade att åter igen öppna en tillfällig förberedelseklass för just ukrainska barn. Agneta Isén-Malmquist, som är pensionär men som tidigare arbetat i många år som lärare med bland annat nyanlända, fick frågan om hon ville jobba i klassen.

– Dels tyckte jag att det skulle vara kul att jobba igen, sedan ville jag göra en insats.

I början visste ingen hur många ukrainska barn som skulle komma. Kommunen tog höjd för 30 elever, men så många har det inte blivit.

– Jag har skrivit in åtta barn, säger Agneta Isén-Malmquist.

Får en trygg start

Samtidigt pekar hon på att antalet barn inte spelar någon roll. I stället handlar det om vilken start varje enskilt barn får i den svenska skolan.

– Det ger de här barnen en tillhörighet, en trygghet.

I videon ovan berättar Agneta Isén-Malmquist mer om vilka fördelar hon ser med förberedelseklasser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Jämtland

Mer i ämnet