En lastbilschaufför som blev kontrollerad på E45 i Hammerdal visade sig inte ha sovit på över ett dygn. Bilarna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lastbilschaufför tvingades kvar för att sova

Uppdaterad
Publicerad

En lastbilschaufför som blev kontrollerad av polisen på E45 i Hammerdal visade sig inte ha sovit på över ett dygn.

Förutom att han fick indraget körkort och böter, tvingades han av polisen stanna på platsen för att sova.

Polisen kontrollerade under onsdagen yrkestrafiken på E45 i Hammerdal. Vid en av kontrollerna visade det sig att chauffören av lastbilen hade fuskat med den digitala färdskrivaren. I skrivaren satt en annan persons förarkort, vilket inte är tillåtet.

Vid en närmare kontroll visade det sig att föraren helt hade struntat i att ta ut rast och vila det senaste dygnet.

Polisen bedömde det som en allvarlig förseelse och förutom 9 000 kronor i böter tvingades också föraren att stanna på platsen för att ta sin dygnsvila.

Även körkortet drogs in och förarens arbetsgivare kommer att påföras en sanktionsavgift.

Kontroll av yrkestrafiken är en del av polisens arbete för att främja trafiksäkerhet och sund konkurrens i åkerinäringen.

Rättelse: En bild som tidigare användes i artikeln visade en lastbil som inte på något sätt hade med artikelns innehåll att göra. Vi beklagar detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.