En dag i slutet av mars kom larmet om att åtta personer saknades i Vålådalen i södra Jämtlandsfjällen. Efter flera timmars sökande återfanns skidåkarna som tvingats gräva ner sig vid sidan av leden. Det var ett av alla fjällräddningsuppdrag i vinter.
Trots att vintern varit snörik och fjällbesökarna många har antalet fjällräddninginsatser i Jämtland minskat i hela fjällkedjan – mellan länen har det däremot varit stora skillnader, visar polisens statistik för månaderna januari till och med maj i år.
Ovanligt många lavinräddningar i Jämtland
Att Jämtlands län uppvisar en minskning, från 86 till 65 uppdrag, förvånar polisens nationella samordnare av fjällräddningen, Stephen Jerand. Samtidigt ligger länet högt i besöksstatistiken, med fjäll som är lättillgängliga och stora skidanläggningar.
Siffror för de fem första månaderna visar också att det har varit ovanligt många fjällräddningar till följd av laviner. Av de totalt 14 lavinlarmen kom 11 i Jämtlands län.
– Det var några veckor när vi hade en hel del lavininsatser och det är ovanligt, säger Stephen Jerand.
Orsakas av människor
Nästan alla lavinerna var utlösta av skidåkare eller skoterförare, konstaterar Jerand och tillägger:
– Oftast är det människor som utlöser de här farliga lavinerna och samtidigt har det varit väldigt mycket förebyggande information den här säsongen, tycker jag. Men den enskilda individen måste också vara mer aktsam, och ta in mer information innan de ger sig ut i naturen.
Det förbyggande arbetet kan man inte lägga nog mycket kraft på, menar han.
Ökning av larm efter skoterolyckor
Än fler än lavinerna var de skoterrelaterade olyckorna som resulterade i att fjällräddningen kallades ut. De stod för nära hälften av alla larm i Jämtland, och nästan vart tredje larm i Norrbotten. Vid nästan 40 procent av alla utryckningar fick fjällräddare hjälpa skoterförare efter någon form av olycka, ofta där det handlat om allvarligare skador som frakturer och ryggskador.
– Snofed, snöskoterrådet, har sett en stor ökning av antalet nyregistrerade skotrar och det är också kopplat till den snörika vintern. Många skidanläggningar har ökat möjligheterna att hyra skoter, säger fjällräddningssamordnaren Stephen Jerand.
Kraftig ökning i Dalarna
Ännu mer överraskad är Jerand över den kraftiga ökningen av fjällräddningsinsatser i Dalarna, från 23 till 38 insatser.
– Men å andra sidan vet vi att det varit en ovanligt snörik vinter och att de flesta skidanläggningar har haft många turister inbokade. Det är ett utslag av att länet har varit väldigt välbesökt, säger han.
Fler insatser i Norrbotten
Samtidigt har även fjällräddningen i Norrbotten fått rycka ut betydligt oftare i år än under samma period ifjol, 61 insatser mot tidigare 53.
– Där fanns redan i fjol en tendens att det ökade. Kebnekaise är ett väldigt attraktivt område som lockar många besökare, säger Stephen Jerand.
Halvering i Västerbotten
Insatserna har däremot minskat rejält i Västerbotten – faktiskt mer än halverats från 40 insatser till 16.
– Det vi noterade i fjol var att vi hade en ökning av antalet skoterolyckor i Västerbotten, men jag kan inte riktigt förklara minskningen, säger Stephen Jerand.
En tänkbar förklaring skulle kunna vara att skoteråkningen i vinter kunnat spridas ut på fler områden än på många år.
– I och med att det varit så snörik säsong så har det varit väldigt mycket snö i skogslandet och det har inneburit att det inte varit samma tryck i fjällvärlden – men det är en väldigt spontan reflektion.
Fortsatt ökning att vänta
När det gäller det sammantagna antalet fjällräddningar i samtliga fyra fjällän så har de minskat från 202 till 180. Samordnaren följer också Tillväxtverkets rapport om turismen, som ökar varje år i Sverige, liksom antalet utländska besökare.
– Får vi så här fina vintrar fortsättningsvis så kommer vi få de här resultaten. Jag tror att vi kommer att se en ökning, både av besökare och insatser, säger Stephen Jerand.
Fjällräddningar januari -maj 2018
Antalet fjällräddningar i samtliga fyra fjällän minskade från 202 till 180.
Totalt undsattes 234 personer i fjällen.
En av tre gäller fall där en person försvunnit och där fjällräddare larmats ut på grund av misstanke om fara för liv eller hälsa. I två fall av tre har det istället handlat om någon som skadat sig eller blivit sjuk.
Jämtland
Minskning från 86 till 65 insatser
27 var skoterolyckor, med 2 dödsfall
11 var lavinlarm, med 1 dödsfall
Dalarna
Ökning från 23 till 38 insatser
12 skoterolyckor
Inga laviner
Västerbotten
Minskning från 40 till 16 insatser
11 var skoterolyckor, där 1 fall också var ett lavinlarm där en skoterförare utlöst en lavin
Vid en insats anträffades 2 personer drunknade i en fjällsjö
Norrbotten
Ökning från 53 till 61 insatser
18 skoterolyckor
2 lavinlarm, med 1 person omkommen i lavin i Nallo.
I de fyra fjällänen ryckte fjällräddningen ut på totalt 14 lavinlarm (8 %av alla larm) varav 8 utlösta av skidåkare, 4 av skoterförare och 2 av naturen.
Vid de 180 insatserna biträdde helikopter vid 79 fall. Särskilt i Norrbotten var behovet av helikopter stort.
Fjällräddningen har också i egenskap av nationell resurs hjälpt till att vid 52 tillfällen söka efter en försvunnen person i annan terräng än fjällen (Efterforskning efter försvunnen person, EFP).
Källa: Polisen