Annete Nääs är orolig för vad färre simhallar kan leda till. Hör mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer/SVT Jämtland

Färre simhallar hotar skolundervisningen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Livräddningssällskapet varnar nu för allvarliga konsekvenser om de kommunala simhallarna skulle bli färre i framtiden.

I simhallen vid Svenstaviks skola i Bergs kommun håller Anette Nääs lektion för en klass tvåor. Några av barnen crawlar redan obehindrat, medan andra håller sig nära bassängkanten. Anette har varit simlärare i över 20 år och säger själv att inte många har lämnat skolan i Svenstavik utan att kunna simma.

– Att vi har en bassäng här på skolan är så klart en stor tillgång, säger hon.

Kommunala simhallar i Jämtlands län

Anette själv lärde sig simma utomhus, i videon kan du se hur hon bedriver undervisning och vad hon tänker om simningens framtid.

Oro inför framtiden

Anette Nääs har också uppdrag inom Svenska Livräddningssällskapet. Det är en organisation som jobbar för att öka simkunnigheten samt att lära ut kunskap inom livräddning. Och när nu små bassänger i kommunerna på sikt hotas att försvinna, och möjligen ersättas av ett större badhus, så finns all anledning till oro tycker hon.

– Simkunnigheten kommer givetvis att rasa och då får vi fler barn och vuxna som drunknar, säger hon allvarligt.

Ny statlig satsning?

Simhallen vid skolan i Svenstavik byggdes i slutet av 60-talet. Då gjorde staten en storsatsning och gick in med hela kostnaden om kommunerna inte byggde bassänger större än 16 meter. En dröm för Anette Nääs vore om staten nu återigen hjälpte till ekonomiskt.

– Staten borde på nytt gå in med stöd till nybygge av de här mindre men funktionsdugliga anläggningarna som behövs för att säkra skolans uppdrag – att bedriva simundervisning. Och då räcker det med en bassäng på 16 meter. Det behövs inget stort äventyrsbad, säger Anette Nääs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunala simhallar i Jämtlands län

Mer i ämnet