Mikaela Karlsson tänder marschaller i Lillhärdal under ljusmanifestationen. Foto: SVT

Ljusmanifestation i Lillhärdal där äldreboendet lagts ut på Blocket

Uppdaterad
Publicerad

På lördagskvällen brinner ungefär 3 500 marschaller i Lillhärdal. Med ljusmanifestationen vill man visa sitt missnöje med hur ”glesbygden nedmonteras” och ”hur man behandlar dagens åldringar.”

I Lillhärdal har äldreboendet Mobacka avvecklats. Tre personer, alla över 90 år, bor kvar i egna lägenheter med stöd av hemtjänsten. Men fastigheten är till salu och ligger ute på Blocket.

Att man valt att ha manifestationen just nu beror på att det är böndagshelg, vilket innebär storhelg i Lillhärdal, det är helgdag på måndag och många utflyttade kommer hem.

– Böndagshelgen är vår helg här i byn och därför väljer vi att ha ljusmanifestationen nu, säger Mikaela Karlsson som driver lanthandeln.

Det brinner extra många marschaller i kväll längs vägen upp till Mobacka, varav några har ställts ut i formen av ett hjärta.

– Vi vill kunna leva och bo i Lillhärdal och känna trygghet från vaggan till graven, säger Mikaela Karlsson.

Tända marschaller utanför Mobacka servicehus, som lagts ut till försäljning på nätet trots där fortfarande bor tre åldringar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.