• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Foto: SVT

Lyckad satsning på lokalt mejeri

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Lärkert valde att satsa på ett eget mejeri för drickmjölk. Ett lyckat drag visade det sig. Efterfrågan är nu mycket större än vad han i dagsläget kan producera.

I byn Rasten utanför Östersund har mjölkbonden Daniel Lärkert nyligen startat ett mejeri för drickmjölk. Och det har varit en flygande start.

– Vi hade förväntat oss att folk skulle handla lokalt men inte att det skulle bli så här uppmärksammat, säger han.

På gården finns drygt 100 kossor. Idag levereras 1000 liter mjölk om dagen till gårdsmejeriet. Resten levereras till Arla.

– Men 1000 liter räcker inte på långa vägar.

Planerar att utöka

För att möta efterfrågan finns det redan en plan på vidare utveckling. Utanför mejeriet står nämligen en skåpbil som inom kort kanske byggs om till mjölkbil.

– Vi har tänkt börja köpa upp mjölk av andra bönder i närområdet för att kunna täcka upp volymen och sprida produkten över hela länet.

Samtidigt hoppas Daniel Lärkert att hans satsning kan ge ringar på vattnet.

– Vi hoppas att det här kan vara en inkörningsport för andra bönder som vill starta liknande mejerier.

Levererar även till Arla

Daniel Lärkert har tidigare levererat mjölk till Arla och det fortsätter han att göra även nu. Allt utöver de 1000 liter som går till gårdens mejeri skickas även fortsättningsvis till Arla.

Samtidigt är han inte främmande för att på sikt lämna Arla om det egna mejeriet fortsätter att utvecklas i samma positiva riktning.

– Kan vi leverera min mjölk till det här mejeriet och sedan leverera det ut till en kund i Jämtland så siktar vi naturligtvis in oss på det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer