Det byggs ut i Åre. Foto: SVT

Lyxig stugby i Åre har bidragit till miljöproblem

Uppdaterad
Publicerad

I stugbyn Sadeln i Åre har exploateringen påverkat naturen negativt – men att stoppa utbyggnationen tror exploatören inte på.

Strax öster om Åre by ligger det nybyggda stugområdet Sadeln. Här är efterfrågan stor på nybyggda fritidshus och en tomt kostar mellan 2 och 2,5 miljoner kronor. Sedan ska tomten bebyggas också.

Vad kan det kosta totalt?

Turismens pris

– Det varierar väldigt, det kan bli allt från 6 miljoner till 20 miljoner kronor, säger Ante Åkerström som är vd på ett företag som exploaterar mark i Sadeln.

Men den enorma tillväxten har också slitit på miljön. SVT har i veckan berättat att rödingbeståndet i Åresjön minskat kraftigt och att den exploatering som skett är en stor bidragande orsak. När nya stugområden byggts upp har skog och naturlig växtlighet försvunnit vilket gjort att jordmassor, så kallat sediment, lossnat från berget och följt med vattendrag ut i sjön.

Sadeln är ett av de områden där det varit problem. Här har skogar med höga naturvärden försvunnit och man har också haft problem med sediment.

Krav från kommunen

– Ja, det har varit miljöproblem i form av sedimentering och så vidare. Därför har vi bland annat byggt sedimentationsdammar som tar hand om finmaterialet. Vi följer upp med en miljöuppföljningsplan som kommunen har lagt som krav på oss. Så nu har vi börjat komma till rätta med det här på ett bra sätt, säger Ante Åkerström.

Stugbyn Sadeln byggs ut kontinuerligt. Foto: SVT

Ni vill ändå fortsätta exploatera, tror ni miljön klarar det?

– Ja, om man gör på rätt sätt. Vi lever ju på den här grenen, vi får inte såga av den. De naturvärden vi har omkring måste vi bevara men samtidigt måste vi också ge möjlighet för folk att vara här, säger han.

”Varit slarvig tidigare”

I kommunhuset är man medveten om att sjön mår dåligt.

– Det är beklagligt med den sedimentation som blivit i sjön och som varit under många år, säger kommunalrådet Peter Bergman (S) och fortsätter:

– Jag tror ändå att vi har blivit bättre, att vi jobbar mer nu med sedimentationsdammar, att vi följer upp under byggprocesser. Där tycker jag man har varit lite slarvig tidigare och att man inte riktigt följt upp vad sa man att man skulle göra i avtalet.

Nu söker kommunen också tillsammans med länsstyrelsen EU-medel för att kunna göra en fördjupad undersökning av sjöns status och eventuellt också restaurera den.

– Om vi kan göra något åt det så måste vi göra det. Om det är möjligt, säger Peter Bergman.

Jobb ställs mot miljö

Samtidigt tror han inte på att stoppa exploateringen.

– Det genererar otroligt mycket jobb för oss, inte bara för Åre kommun utan för kringkommuner. Och så ska man ställa det mot något annat, i det här fallet miljön... där tror jag att vi måste fortsätta men vi måste vara mera noggranna med vad vi gör.

Men kan det bli en kortsiktig vinst mot en långsiktig kostnad?

– Ja, den långsiktiga kostnaden kan ju bli Åresjön. Även om vi söker EU-medel för åtgärder är det ändå en kostnad som hamnar på våra efterlevande så att säga. Jag tror på en fortsatt exploatering men vi måste vara mer noggranna i de utredningar som görs och med uppföljningar under tiden. Där har kommunen jättestor uppgift, säger Peter Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turismens pris

Mer i ämnet