Svårt hitta vanliga bostäder i Åre

Uppdaterad
Publicerad

I Åre by är nästan all nyproduktion fritidsboenden. Och prisbilden är hög. Något som ställer till det för de som vill bo permanent i Åre by.

– Jag bedömer väl att Åres bostadsmarknad snart börjar omsätta 2 miljarder per år. Bara vi har under 2016 passerat 700 miljoner i försäljning, vilket är overkligt bra för en liten fjällby, säger Hans Westerlind som är mäklare i Åre by.

Bostadsmarknaden i Åre är glödhet. I nya stugområden, som Sadeln strax öster om byn, kan tomter kosta 2,5 miljoner kronor.

Turismens pris

Och inne i byn kan en lägenhet numera kosta uppemot 70000 kronor kvadratmetern. Det är siffror som en mäklare kan glädja sig åt, men som inte är lika positivt för den vanlige Årebon.

– Det vore roligare om det fanns folk som hade råd att bo mitt i byn, för det har man ju inte i dag, säger Li Nordenskiöld som bor i Åre.

Stort behov av radhus

Det är turismen som står i fokus i Åre. När exploatörer velat bygga har kommunen ofta sagt ja. Men det har också inneburit att nästan all nyproduktion är just fritidsboenden. Däremot är det betydligt svårare att hitta vanliga permanentboenden. Det kommunala bostadsbolaget har kö till sina lägenheter och sist det byggdes ett parhus eller radhus i Åre by var i mitten av 80-talet.

– Det är väl ett litet fattigdomsbevis av alla planerare, säger Hans Westerlind.

Han ser en risk att de unga flyttar från byn.

– Vi skulle behöva 50, 60 sådana här parhus, radhus på ganska kort tid om vi inte ska tappa kompetensen i den här byn.

”Verkligen problem”

På byn träffar vi Magda Odenstig som är uppe i Åre och säsongsarbetar. Hon vill gärna flytta hit och bo här permanent men att hitta ett boende är inte lätt.

– Jag tror att det är riktigt svårt. Alla som försöker hitta något har ju verkligen problem att hitta något bra, säger hon.

Hon tycker det är tråkigt att inte Åre kan erbjuda mer vanliga boendeformer.

– Det är så många som vill flytta hit så det är tråkigt att det är brist. De måste sätta igång att bygga snart när det är så sjukt många som tänker att de vill flytta till Åre, säger hon.

Bygger på andra orter

Nu planerar Åre kommun att bygga ett 100-tal lägenheter inne i Åre by men så mycket mer än så lär det inte bli.

– Utbudet på mark i Åre och byn är ju väldigt liten. Vi har ju nästan ingen kommunal mark i Åre by, väldigt lite iallafall, säger kommunalrådet Peter Bergman (S).

Åre kommun har satt sig själv i en rävsax. Genom åren har kommunen sålt ut mark för att locka hit turistföretag i förhoppningen att skapa mer arbetstillfällen. Men nu när arbetskraften finns har man ingenstans att bygga permanentboenden på.

Istället har man börjat sikta in sig på de andra orterna, där det både finns mark och där prisbilden dessutom är bättre.

– Nu är det så här att vi bygger ju lägenheter på andra ställen o inte exakt  i Åre by. Vi bygger ju lägenheter i Järpen och i Duved med start 2017, totalt ungefär 70 lägenheter, säger Peter Bergman och fortsätter: 

– Sedan tror jag att vi måste börja planera för att utveckla mera tomtområden, och som jag sade så har vi väldigt lite mark i Åre by så de tomtområden vi gjort är i Undersåker. Vi planerar ytterligare i Undersåker och vi planerar i Björnänge och det får ju en cirkulation på bostadsmarknaden.

– De som precis bildat familj, unga par, de bygger ofta hus i Undersåker eller någon annanstans . Vi tittar även på nya områden i Järpen och göra tomter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turismens pris

Mer i ämnet