Dramat utspelade sig i centrala Östersund Foto: SVT

Man misstänkt för stämpling till terroristbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den man som anhölls på onsdagen i Östersund som misstänkt för förberedelse till mord, är nu istället misstänkt för stämpling till terroristbrott. Under förmiddagen har ärendet tagits över av Riksenheten för säkerhetsmål.

Den här artikeln är från 15 augusti 2019.

På torsdagen gav åklagarmyndigheten ny information. Säkerhetspolisen Säpo är inkopplad i ärendet och den gripne mannen är misstänkt för stämpling till terroristbrott.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Stämpling innebär exempelvis att någon i samråd med annan person beslutar att utföra ett brott, eller försöker förmå annan att utföra brott.

Flyttad till riksenhet för säkerhetsmål

Ärendet flyttades på torsdag förmiddag över från den lokala åklagarmyndigheten till Riksenheten för säkerhetsmål, och omrubricerades i samband med det.

Åklagaren kommer under torsdagen eller senast fredag morgon ta ställning till om mannen ska begäras häktad. Innan häktningsförhandlingen släpper inte åklagaren mer information.

– Vi kan just nu inte ge några närmare detaljer om vad målet handlar om, säger Helena Ekstrand på Åklagarmyndighetens presstjänst i Stockholm till SVT före lunchtid.

Polisen hänvisar information till Säkerhetspolisens presstjänst. Polisen i Jämtland understryker att det inte finns skäl för medborgarna att känna oro för ytterligare händelser.

Säpo: Fortsatta förhör

Säpos pressekreterare Gabriel Wernstedt bekräftar att Säpo tagit över en förundersökning från polismyndigheten i region Nord.

– Det gäller den förundersökning där en man greps igår i centrala Östersund, i en bil, av polisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha försökt köra på människor i Östersund. Det vill inte Säpo kommentera, mer än att en man greps i centrala Östersund i en bil, samt att det pågår en förundersökning med brottsmisstanke stämpling till terroristbrott. I övrigt hänvisas till förundersökningssekretess. Det finns dock uppgifter om att mannen körde sakta ända till polisen dök upp, och det inte var mycket folk på platsen vid tillfället.

– Det genomförs fortsatta förhör och genomgång av fynd som gjorts med anledning av gripandet. Den fortsatta förundersökningen får helt enkelt svara på vad som ytterligare kan föreligga, vad gäller motiv och andra iakttagelser, säger Gabriel Wernstedt, Säpos pressavdelning.

Husrannsakan

Den misstänkte mannen är anhållen och finns i polisens arrestlokaler i Trygghetens hus i Östersund.

– Det har gjorts husrannsakan och även hållits flera förhör, säger Mikael Gruvelgård vid polisen i Jämtland på torsdagsmorgonen.

Mannen greps onsdag förmiddag i centrala Östersund. Polisen hade fått tips om en bilist som körde lite underligt i centrala stan. På Samuel Permans gata nedanför Stortorget körde han in i en stenkantad plantering och där kunde han också gripas av polisen.

I bilen hittade polisen något som gjorde att mannen senare anhölls misstänkt för förberedelse till mord – en rubricering som sedan alltså ändrades till stämpling till terroristbrott.

Utredningen lades ner

Den gripne mannen häktades senare på sannolika skäl misstänkt för brottet. Efter två veckor släpptes han dock efter att misstankarna försvagats.

I november berättade åklagare Henrik Olin att utredningen lagts ner helt.

– Det finns uppgifter i den här ganska omfattande utredningen som pekar åt olika håll. Jag menar att vi har vänt på alla stenar och jag kan inte bevisa att mannen har haft uppsåt till det här brottet, och då är jag skyldig att lägga ner utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Mer i ämnet