Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Frida Molander berättar om bevisläget kring mordbranden i Mörsil. Foto: Fredrik Eliasson och Maria Harning/SVT

Man i 30-årsåldern häktas för branden i Mörsil

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern begärdes under onsdagsmorgonen häktad, misstänkt på sannolika skäl för grov mordbrand i samband med fredagens brand i Mörsil, Åre kommun. Under eftermiddagen beslutade Östersunds tingsrätt att han ska häktas.

Strax innan klockan nio på onsdagen begärde åklagare Frida Molander att en man i 30-årsåldern ska häktas för branden på Folkets hus i Mörsil. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. Sannolika skäl är inom rättssystemet en starkare misstankegrad.

Som skäl till häktningsframställan har åklagaren bland annat angett att det finns risk för att mannen kommer att undandröja bevis eller fortsätta med brottslig verksamhet om han försätts på fri fot.

Nekar till brott

Klockan 14 på onsdagen drog häktningsförhandlingarna igång i Östersunds tingsrätt. Där beslutade domstolen att mannen ska häktas. Mannen själv nekar till brott.

Anledningen till att han häktas är precis det som åklagaren lagt fram. Även tingsrätten menar att det finns risk att han försvårar utredningsarbetet eller kan begå nya brott om han släpps på fri fot.

Det var under natten mot fredag som Folkets hus i Mörsil fattade eld och senare brann ner till grunden. Inga personer skadades i samband med händelsen.

Åklagaren har nu fram till 7 september på sig att besluta om att väcka åtal eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brand i Mörsil Folkets hus

Mer i ämnet