Mannen postade en bild på ett hakkors på Twitter. Foto: SVT Design

Man från Jämtland döms för hets mot folkgrupp

Publicerad

En man i 45-årsåldern från länet publicerade en antisemitisk bild med ett hakkors på sociala medier. Nu döms han för hets mot folkgrupp.

Enligt åklagarens stämningsansökan föreställde bilden som mannen delade på Twitter en näve som håller i en orm med en davidsstjärna på. På armen syns en uppkavlad ärm med ett tydligt hakkors. Mannen la ut bilden i början av juni förra året.

Bilden har enligt åklagaren inneburit spridande av förakt för olika folkgrupper och andra sådana grupper av personer i avseende till deras hudfärg, religion och etniska ursprung.

Mannen har i förhör erkänt att han lagt ut bilden, men nekat till brott. Han anser att hakkorset inte är brottsligt och han vill ta tillbaka symbolen.

Döms för hets mot folkgrupp

I tingsrättens dom framkommer det att de håller med åklagarens bedömning om bilden. Samtidigt påpekar de att om mannen ska kunna dömas för hets mot folkgrupp måste det fastställas att mannen har spridit meddelandet.

Eftersom mannen delat bilden på Twitter anser tingsrätten att mannen på detta vis spridit ett meddelande, och därför döms han för hets mot folkgrupp.

Mannen får villkorlig dom och ska betala en dagsböter på totalt 16.100 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer