Debatt i kommunfullmäktige om Östersundshems köp av Attefallshus. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Många frågor om Östersundshems inköp av Attefallshus

Uppdaterad
Publicerad

I dag är Östersundshems inköp av Attefallshus i politiskt fokus på olika sätt. Ärendet behandlas i kommunfullmäktige under eftermiddagen och Östersundshem har ett särskilt möte med ägarbolagets styrelse.

I dag behandlas affären med Attefallshusen i kommunfullmäktige i Östersund. Det handlar om att Östersundshem köpte in 100 Attefallshus och 63 radhus från Pilgrimsta hus utan att det vid något av köpen gjordes en offentlig upphandling.

Vid lunchtid i dag är Daniel Kindberg, vd för Östersundshem och styrelseordförande Tord Andnor(S) kallade till ett särskilt möte med ägarbolagets styrelse. Mötet kommer att handla om inköpet av Attefallshusen och den granskning Konkurrensverket satt i gång med.

Interpellationsdebatt i eftermiddag

Under eftermiddagen blir det interpellationsdebatt i kommunfullmäktige på samma tema då Pär Löfstrand (L) ställt interpellationsfrågor till Tord Andnor i egenskap av styrelseordförande i Östersundshem.

Tord Andnor har redan skrivit ihop ett svar och där lyfter han det undantag från lagen om offentlig upphandling som är möjligt att göra vid synnerlig brådska. Från Östersundshems sida har det hela tiden understrukits att flyktingsituationen i Sverige hösten 2015 utgjorde grund för synnerlig brådska och att det därmed var möjligt att göra en direktupphandling.

Pär Löfstrand (L) vill också veta varför kommunfullmäktige inte fick ta ställning till inköpet. Där är Tord Andnors förklaring att Östersundshem följt praxis och att upphandlingsärenden inom de kommunala bolagen normalt inte tar vägen via fullmäktige.

Vi fortsätter rapportera om affären med Attefallshusen under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östersundshems köp av Attefallshus

Mer i ämnet