Manifestation för LSS och personlig assistans

Publicerad

På Stortorget i Östersund och på flera andra ställen i landet genomfördes i eftermiddags manifestationer.

Detta med anledning av den pågående LSS-utredningen. Demonstranterna är oroliga över att stödet till funktionshindrade kommer att försämras:

– Vi gör det här för att väcka politiker och beslutsfattare och för att få allmänheten att förstå vilka inskränkningar det blir för de svagaste i samhället, säger Alf Lundin, länsordförande FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.

Idag är det Internationella funktionshinderdagen.

För tredje gången i rad sluter funktionsrättsrörelsen upp i gemensam aktion i samband med Internationella funktionshinderdagen. Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, är initiativtagare till manifestationen:

– Det är 1 800 färre som har statlig assistans idag jämfört med för tre år sedan och så får det inte fortsätta, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

LSS betyder ”Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade” och tillkom 1994. Under senare tid har flera kommuner runt om i landet dragit in på stöd som tillkommit genom den.

Lagen omfattar personer med fysiska och/eller psykiska funktionsnedsättningar, som förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och berättigar till ledsagarservice, personlig assistans och annat stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.