Arkivbild från räddningsarbetet vid Ånnsjön, Marie Nordgren, fjällräddningen Foto: SVT

Marie berättar om räddningsinsatsen på Ånnsjön vid konferens i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Kanotolyckan på Ånnsjön för drygt tre år sen kommer nu att användas i utbildningen av fjällräddare runt om i hela världen. Flera ungdomar föll i vattnet och blev kraftigt nedkylda. Insatsen som gjordes för att rädda livet på pojkarna är ett skolexempel på hur man ska arbeta.

Marie Nordgren arbetar till vardags som anestesisjuksköterska på Östersunds sjukhus. Sedan mer än 30 år är hon engagerad i fjällräddningen.

I den rollen deltar hon i en stor fjällräddarkonferens i Nepals huvudstad Kathmandu, och där ska hon berätta om kanotolyckan i Ånnsjön 2015 – hör Marie berätta i klippet här ovan.

Det ihärdiga arbetet av fjällräddare och vårdpersonal gjorde att tre pojkar, bland andra att 15-åriga Leo överlevde trots att hans hjärta stod still i sex timmar. Läs mer om olyckan via länkarna nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kanotdramat på Ånnsjön

Mer i ämnet