Stora investeringar väntar i Åre inför VM nästa år. Tre miljarder i nya investeringar kan det bli, tror Lars Lindqvist, styrelseordförande för VM-bolaget. Foto: SVT

Miljardinvesteringar väntas i Åre med alpina VM

Uppdaterad
Publicerad

När alpina VM hålls i Åre nästa år är det världens näst största vintersportevenemang det är frågan om – och en stor affär för inte minst för Åre kommun. Omkring tre miljarder kronor i investeringar väntas och omkring 300 nya jobb.

– Effekterna av ett alpint VM kan vi läsa från 2007 då vi körde. Vi väntar oss en liknande investeringsboom. Vi fick beskedet 2014 och vi märker att investeringsbenägenheten är stor här i Åre. Vi tror att det kommer att hamna på en tre miljarder i nya investeringar även den här gången, säger Lars Lindqvist, styrelseordförande för VM-bolaget.

Tre miljarder satsas i nybyggen

Investeringarna under perioden 2002 och fram till VM-året 2007 uppgick investeringarna i Åre kommun uppgick alltså till tre miljarder. Då byggdes bland annat Holiday Club, Åre torg och stationen. Med andra ord, Åre som det ser ut idag, byggdes upp då.

Den här gången väntas investeringar i fastigheter, som stugbyggen, lägenheter och infrastruktursatsningar.

– Bara vi satsar 120 miljoner kronor i investeringar på arenan, att förlänga tunneln och lite grand på ljus och vattenförsörjning till tillverkning av konstnö, säger Lars Lindqvist, styrelseordförande för VM-bolaget.

Väntas ge 300 nya jobb

VM 2007 gav 300 nya jobb och så många hoppas man nu även att nästa års VM ska resultera i. Men då handlar det inte bara om jobb i anknytning till själva tävlingarna.

– Det här är världens näst största vintersportevenemang så när man får det till sig då skapas det förväntningar i investeringar på andra sätt också, så det är inte bara tävlingarna, utan det sker i en utvecklingsspiral som i det här fallet i Åre kommun, säger Lars Lindqvist styrelseordförande för VM-bolaget.

Fick hård miljökritik

Utmaningarna som arrangörerna kommer att behöva hantera handlar bland annat om väder och vind. Vid förra VM:et växlade temperaturen mellan plus sju till minus tjugosju. Det blåste också storm- och orkanvindar. Något som också nyligen inträffade i tävlingssammanhang i Åre och då fick ett antal tävlingsdagar ställas in.

I samband med VM 2007 riktades också hård miljökritik mot arrangemanget, inte minst på grund av användningen av dieselaggregat.

Hållbara satsningar

Men miljöhänsynen har skärpts till nästa års VM, enligt VM-bolaget.

–  Det är fokus på hållbarhetsfrågorna för alpina VM 2019, så vi har det som en genomgående frågeställning. Så vi är ISO-certifierade kring hållbarhet och miljö och vi är energisnål, jag skulle vilja säga att vi har fossilfria transporter till stor del, så det är en av framgångsfaktorerna för det kommande VM:et, säger Lars Lindqvist.

SVT: Så dieselaggregaten har bytts ut?

– Ja det var vi tvungna att göra. Då hade vi ingen möjlighet, men nu har vi den tekniken (att vi kan klara oss utan dem, reds.anm), säger Lars Lindqvist.

Åres tredje alpina VM

Åre har arrangerat världsmästerskapen i alpin skidåkning vid två tidigare tillfällen. Första gången 1954. Andra gången 2007.

År 2007 var det inte minst Anja Pärson som stod för de svenska framgångarna.

Facit över Alpina VM 2007:

Ökning av antalet nystartade företag: 32 procent,

Befolkningsökning: fyra procent,

Ökning av antalet bäddar: 20 procent

Ökning av antalet gästnätter: 22 procent.

  Alpina VM 2019 i Åre körs mellan 5 -17 februari.

Ett par veckor senare, mellan 28 februari och 10 mars hålls VM i skidskytte i Östersund.

(källa: Alpina VM-bolaget)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.