Bild tagen i Funäsfjällen. Foto: Madeleine Aaraas

Miljonregn över Funäsfjällen för att skapa hållbarhet

Uppdaterad
Publicerad

Destination Funäsfjällen AB har beviljats projektmedel på 35,6 miljoner kronor för att starta ett av Nordens största investeringsprojekt för att utveckla hållbara och kvalitativa ledsystem.

Syftet med projektet är att öka ledernas kvalitet och hållbarhet i hopp om att kunna ta emot fler besökare samt minska belastningen på naturen.

– Det här är inte bara en god nyhet för Funäsfjällen utan för alla aktörer i Sverige som håller på med leder. Vi vet att underhåll, drift och utveckling av ledsystem är områden som många destinationer har stora problem med. Nu har vi chans att arbeta vidare med utvecklandet intäkts- och driftsystem som kan skapa mer hållbara produkter i framtiden, säger Petter Eurenius, Projektledare.

Hållbara leder

Projektet omfattar sex olika ledsystem: skoter-, längd-, vandring-, cykel-, rid- och paddelleder. Det innebär byggande av broar och att en organisation för underhåll, och drift för samtliga ledsystem kommer att skapas.

– Vi har arbetat med ett hållbarhetsperspektiv på 60 år i utvecklandet av projektet. Våra barn och barnbarn ska kunna leva och njuta av naturen på samma sätt som vi gör idag, säger Marie Klockervold, företagare i Funäsfjällen och ideellt engagerad i projektet.

Projektet drivs med stöd av Tillväxtverket Mellersta Norrland, Region Jämtland Härjedalen, Länsstyrelsen Jämtland, Härjedalens Kommun och lokala företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.