Foto: SVT

Möten ska ge bättre täckning

Publicerad

De lovar runt, och håller tunt. Ja, så brukar det låta när man pratar om telefonbolagens mobiltäckning. Täckningskartorna stämmer inte överens med verkligheten. Men nu ska det bli bättre.

Mobiltelefonen blir allt viktigare i vårt samhälle, i takt med att fast telefoni tas bort. Men det är inte alltid det finns täckning, trots att telefonbolagens kartor visar att det ska finnas. I våras ilsknade IT-minister Anna-Karin Hatt (C) till och ställde krav på mobiloperatörerna.

– De ska leva upp till de löften som de ger på sina kartor eller förbättra informationen, sa hon i april.

I maj fick Post-och Telestyrelsen, PTS,  i uppdrag från regeringen att se hur informationen och tillsynen av täckningen kan bli bättre. Ett sätt som PTS jobbar på är att hålla möten med företagare, kommuner och telebolag för att diskutera frågan.

– Telebolagen känner att de har press på sig att leverera både från staten och från konsumenterna, säger Anders Andersson, kommunchef i Strömsund. Han deltog i PTS möte i Gävle i torsdags.

-Telebolagen säger att de bygger ut näten, berättar Anders Andersson. Och nu när 4G ska byggas ut, så lovar de att det ska gå att använda överallt där det går att ringa i dag. Men fortfarande finns ju vita fläckar och då är det oerhört viktigt att den informationen går fram till konsumenterna, så att man vet var telefonen går att använda och inte, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer