Eva Toresson och Cathinka Qvenlid blev överraskade när SVT Jämtland kom med vinnarbuketten. Mus-Olles museum valdes till landets knasigaste.

Mus-Olle är knasigast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Mus-Olles muesum i Ytterån fick flest röster i Kulturnyheternas omröstning om vilket museum som är Sveriges knasigaste.

Tidigare i veckan berättade vi om Kulturnyheternas omröstning om det knasigaste museet i landet. Det fanns många spännande alternativ att rösta på – men Mus-Olles museum drog snabbt i från och fick en fjärdedel av rösterna.

– Vilken överraskning, säger Eva Toresson. Så jättekul. Det här är verkligen ett speciellt museum. Det är ett livsverk.

Mus-Olle föddes 1874 och hade inte lust att ta över hemgården. Han såg sig själv som museiintendent.  Redan som sexåring började Mus-Olle sitt energiska samlande. När han dog 1955 gick 150 000 föremål och gården till hembygdsföreningen som vårdat hans arv.

– Här finns allt som går att samla på utom jordbruksmaskiner, säger Eva Toresson. Det är ofta som det kommer äldre personer och berättar om saker som jag inte ens visst vad det var.

Hav av stenar

Cathinka Qvenild visar på ett hav av stora stenar.

– Han började samla småsten och ordnade dem nog sen tog han hit alla de här större stenarna. Man kan undra varför.

LÄS MER: Läsarnas tips om fler knasiga museer

Här finns knappar, tändsticksaskar, verktyg, ägg etc. Mus-Olle cyklade och åkte spark på vintern med en stor svart väska och samlade in saker.

– Ibland väntade han till männen var borta, berättar Cathinka Qvenild. Kvinnorna var nog lättare att övertala.

Kjolvärmare

Cathinka pekar på en hylla i ett av husen på gården.

– Det här är  inte lyktor utan kjolvärmare som kvinnorna hade under kjolen när det var kallt i kyrkan.

Mus-Olle hette egentligen Per Olof Nilsson, men bygdens original fick snabbt sitt smeknamn.

– Antingen var det för att han tidigt hade ett eget museum eller så kan det ha varit för att han stoppade upp och samlade på möss, säger Cathinka. Vi vet inte riktigt.

Cirka 500 har gått in på Kulturnyheternas hemsida och röstat.

De var också med i tävlingen

2. Tantmuseet – Hälsingland

Konstnären Eva Björk har gjort lanthandeln i Hovra, Hälsingland, till en tanthandel. Där finns hundratals spetsar, grytlappar, förkläden, kaffeserviser, väskor, hattar, hårnät, papiljotter, locktänger och annat för att hylla ”den svenska tantens alltför ofta bortglömda kvaliteter”. Saknas bara vin?

3. Sveriges första strykjärnsmuseum – Malmköping

Hurra! Ett helt hus fullt av strykjärn! Att se ett föremål i många utföranden utvecklar förståelsen för färg och form.

4. Fängelsemuseet – Gävle

Kanske ska man inte skämta om det, men i Gävle finns det en julbock som årligen sätts i brand. De har även ett fängelsemuseum.

5. James Bond-museet – Nybro

Gunnar Schäfer var en så stor Bond-fantast att han till och med bytte namn till Gunnar Bond James Schäfer. Dessutom driver han sedan flera år ett James Bond-museum i Nybro. Som Bond är för Gunnar är trollen för Eva-Anna. Hon driver ett museum utanför Svanskog i Värmland där hon skapat troll, tomtar och vättar. Underbart.

7. Hagalunds tvätterimuseum – Stockholm

Hur många gånger har Botkyrkabor åkt tunnelbana över Mälaren mellan Masmo och Fittja och undrat vem det är som använder tvättbrädan nere vid strandkanten. Det är inte en el-allergiker, senil person eller någon som precis flyttat till Sverige – det är ett museum. Boka gruppvisning?

8. Mus-Olles museum- Jämtland

Svenskt kulturarv frågar sig om Mus-Olle var lumpsamlare eller visionär. Man kan också fråga sig om Olle var hoarder (patologisk samlare). Han testamenterade sina 150 000 föremål till hembygdsföreningen. I samlingarna på Ytterån i Jämtland finns bland annat möss som han stoppat upp själv, därav smeknamnet Mus-Olle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.