Döms för grovt sjöfylleri efter nattlig båtfärd

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man från Strömsund döms för grovt sjöfylleri, efter att han kört båt en sommarnatt i fjol under påverkat tillstånd.

I början av juli var 21-åringen med sällskap på en tillställning, och tog under natten båten hem. Det hela gick av allt att döma utan incidenter, men dock hade 21-åringen druckit en del alkohol: tre öl och två-tre groggar, uppgav han själv senare.

Båtturen med en sju meters motorbåt kom upp i 22 knop och tog cirka sex-sju minuter, enligt mannen. Han blev kontrollerad av polisen och fick göra utandningsprov, vilket visade på alkoholförtäring.

Erkände gärningen

Det ledde till åtal och nu en fällande dom för grovt sjöfylleri. 21-åringen erkände den åtalade gärningen.

Han döms av Östersunds tingsrätt till 50 timmars samhällstjänst. Tingsrätten anser att båtfärden som skett nattetid inte inneburit lika stor risk för andra människor som om den skett under dagen. Därför väljer tingsrätten att inte utdöma fängelse, vilket annars skulle kunnat ha varit aktuellt vid grovt sjöfylleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.