Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen bra miljö för de yngre ungdomarna” – hör Nils-Ivar Odelberg från Nattvandrargruppen i Östersund, om att barn under 15 år lockas till epaungdomarna. Foto: SVT

Nattvandrarnas uppmaning till föräldrar i Östersund: ”Barn ska inte vara i epa-miljön”

Publicerad

Nattvandrargruppen i Östersund upplever att allt fler barn under 15 år rör sig i miljön kring epakulturen och uppmanar nu fler vuxna och föräldrar att hålla koll på vad deras barn gör på kvällar och nätter.

Nattvandrarna i Östersund är en grupp engagerade vuxna och föreningar som på kvällar och nätter och vid större arrangemang vandrar runt i ungdomsmiljöer för att skapa vuxennärvaro.

I takt med att A-traktorerna blivit fler har också nattvandrarna märkt att många yngre barn lockas till den miljön.

– Barn ska inte vara i den miljön. De har inte vuxit färdigt än och grupptryck kan leda till förödande konsekvenser, säger Nils-Ivar Odelberg som är samordnare för Nattvandrarna i Östersund och länet.

Ser mer än polisen

Nils-Ivar Odelberg tror att nattvandrarna kommer närmare ungdomarna än vad polisen gör och att de då kan se mer vad som händer i miljön kring A-traktorena.

– Ja, givetvis gör vi det. Ungdomarna är väldigt trygga med oss och våra västar, och vet att vi alltid finns där om någon behöver hjälp.

Det är framförallt vid större arrangemang som Nattvandrarna upplever att många barn under 15 år dras till EPA-miljön. Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.