Seniorledare från Norden dansar i Folketshus i Östersund Foto: SVT

Seniorledare från Norden träffas i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår det en nordisk seniordans ledarträff i Östersund. 150 ledare utbildas i olika danser för att man sedan kunna undervisa på hemmaplan.

Sedan starten 1994 så har man träffats vart tredje år, och man roterar mellan Danmark, Finland, Norge och Sverige. En av dom som varit med från start är instruktören Christina Lundahl Ekholm.

– Det är för att vi ska få ta del av varandras danser. Vi har ju en unik danstradition här i Norden som är lite annorlunda än i övriga Europa, pardanstradition, säger Christina Lundahl Ekholm.

Utbildning genomförs med förhoppning om att flera ska fortsätta dansa på äldre dagar.

– Vi hoppas ju på att det ska komma pensionärsorganisationer som vill dansa och som vill skicka sina ledare till oss.

Svenska seniordansledarförbundet utbildar sina ledare i tre steg och det finns även utbildning för rullstolsinstruktörer. Att det är viktigt att röra på sig även när man är äldre poängterar Christina Lundahl Ekholm.

– Vi brukar dansa efter det mottot att det är bra för hjärta, hjärna, hälsan och humöret, avslutar instruktören Christina Lundahl Ekholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer