Det norska löneläget är inget man skojar bort. Månadslönen är 40 000 kronor för att jobba vid löpande bandet. Foto: SVT Jämtland

Norska mackor ger deg till länet

Publicerad

Det är ett norskt fenomen. Men när lefsefabriken i byn Jule går för fullt, då är det högkonjunktur även på den svenska sidan. I exempelvis Valsjöbyn försörjs många hushåll genom ett lite märkligt tunnbröd, med pålägg av kanel och socker.

I dag går lefsebranschen helt strålande. I fabriken arbetar cirka 50 personer. Beroende på säsong är 20-25 av dem svenskar.

– Vi kör treskift, så produktionen rullar på dygnet runt, berättar fabrikschefen Arve Gåsbakk.

I konkurs

Men det har varit lite svängningar i Jule genom åren. Här låg en väldigt stor lefsefabrik. Den köptes upp, för att läggas ned och produktionen flyttades till södra Norge.

Då tog den tidigare ägaren och körde igång i de lokaler där bakningen i dag sker. Men det gick inget vidare, utan då gick anläggningen i konkurs.

Men med ännu en ny ägare har det så lyft igen. I Jule finns ytterligare två mindre industrier och det här är ju av största vikt för byar som Valsjöbyn och Rötviken.

Kan bo kvar

Annars hade det inte varit lätt att bo kvar.

– Skillnaden mellan den svenska och norska glesbygdspolitiken är uppenbar. I Norge sänker de arbetsgivaravgifterna som stöd och därför är förutsättningarna helt annorlunda på andra sidan gränsen, säger Anders Andersson från Rötviken.

Han har jobbat med lefsebakning i 20 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer