Foto: BILDBYRÅN

Kindbergaffären: Det här handlar brottsutredningen om

Uppdaterad
Publicerad

Sex miljoner kronor på vift, luftfakturor, tre misstänkta, ett storbolag. Ekobrottsmyndigheten har gjort en stor utredning av Daniel Kindberg och två andra personers ekonomiska förehavanden.

Allt började en tidig morgon i april. Östersundshems vd och tillika ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg greps och anhölls. Misstankarna gällde grovt bedrägeri och medhjälp till bokföringsbrott.

I samma veva anhölls en tidigare Peab-anställd och sedan ett par dagar tidigare satt en affärsbekant till Kindberg, från Sollefteå, frihetsberövad.

Skatteutredning ledde till ekoutredning

Misstankarna rullades från början upp i en skatteutredning. Där hade noterats att Sollefteåmannen lagt en del av omsättningen i sitt företag på att sponsra ÖFK. Det handlade om flera miljoner, i olika portioner. Skatteverkets infallsvinkel var att utbetalningarna inte var verksamhetsanknutna och skulle därför beskattas som privat uttag av mannen.

Och utifrån de uppgifter som kommit fram under tiden utredningen pågått har arbetshypotesen varit att företaget i Sollefteå mest troligt fått sina intäkter genom oriktiga faktureringar, till Peab.

Östersundshem har förlorat pengar

När väl Daniel Kindberg och de andra anhölls så var detta det scenario som åklagaren arbetade efter. Men Östersundshem själva gjorde en utredning som kompletterade med ytterligare en nog så väsentlig pusselbit. Den visar att det sannolikt inte är Peab som förlorat pengar utan Östersundshem.

Kommunala bostadsbolaget Östersundshem Foto: SVT

Utredningen har enligt vad som har framkommit handlat om att 10,7 miljoner via luftfakturor gått från Östersundshem till Peab och därifrån vidare till Sollefteåföretaget, för att till knappt hälften till slut landa hos ÖFK. Ekobrottsmyndigheten har också säkrat ungefär 11 miljoner kronor i utredningen.

– Det gäller enbart det som försvunnit i bedrägerierna, sa åklagare Niklas Jeppsson, i samband med att Ekobrottsmyndigheten vidtog åtgärderna.

Niklas Jeppsson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå. Foto: SVT

Anteckningar på Kindbergs arbetsrum

Under internutredningen har dessutom Östersundshem hittat noteringar i Daniel Kindbergs före detta tjänsterum. I dem används rent av begreppen luftfakturor och hur det samlade beloppet ska fördelas på olika byggprojekt.

Om utredarnas siffror är korrekta så ska förutom de pengar som hamnat hos ÖFK, ytterligare drygt sex miljoner kronor vara på vift.

Noteringar hittade i Daniel Kindbergs före detta tjänsterum. Här används begrepp som "fördelning luft" och "luftfakturor". Foto: Östersundshem

Detta har hänt i Kindbergaffären dag för dag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersundshem

Mer i ämnet