Noteringar hittade i Daniel Kindbergs före detta tjänsterum. Här används begrepp som ”fördelning luft” och ”luftfakturor”. Foto: Östersundshem

Så här ska brotten mot Östersundshem gått till

Uppdaterad
Publicerad

Enligt åklagaren har brotten mot Östersundshem skett genom att osanna fakturor skickats mellan de tre företag som de åtalade haft inflytande över.

Enligt åklagaren har de tre män som nu åtalas haft en gemensam brottsplan. Syftet har varit att genom Kindberg och Peabmannens befogenheter godkänna fakturor inom, Peab, Fältjägaren och Östersundshem använda sig av osanna fakturor och föra över pengar till Sollefteåföretagarens bolag.

Visste att inget arbete utförts

Enligt åtalet har det gått till så att Sollefteåföretagaren upprättat fakturor som omfattat arbete som inte utförts och skickat fakturorna till Peab. ”Peabmannen” har godkänt dessa, vilket inneburit att de betalats ut pengar trots att den före detta Peab-anställde visste att inget arbete utförts. Enligt åtalet har 11,8 miljoner betalats ut felaktigt.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

I nästa led har har Peabmannen vidarefakturerat de osanna fakturorna från Sollefteåföretaget tillsammans med andra kostnader i byggprojekt som Peab utfört. Dessa fakturor har Daniel Kindberg godkänt först på Fältjägaren 7 AB och sedan han blev vd på Östersundshem i egenskap av vd på det kommunala bostadsbolaget.

9,2 miljoner bedöms ha betalats ut från Östersundshem

Detta har inneburit att Fältjägaren enligt åtalet betalat ut 1,7 miljoner kronor felaktigt och Östersundshem cirka 9,2 miljoner kronor. Tillvägagångssättet åklagaren går till åtal på stämmer alltså i stora drag med vad Östersundshem fann vid sin internutredning.

Åklagarens bevisning mot de tre misstänkta består bland annat av e-postkonversationer, handskrivna noteringar, förhör med personal på de arbetsplatser där arbetena påstås ha utförts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet