Peter Fredman, professor i turismvetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund, berättar i klippet om hur våra vanor kring natur och friluftsliv förändrats under coronapandemin. Foto: SVT

Nya pandemivanor kan ge hållbart friluftsliv – ny studie vid Mittuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har allt fler intresserat sig för idrott utomhus och för friluftsliv och vårt ökande friluftsutövande skulle kunna få positiva effekter på miljön. Det visar en ny studie från Mittuniversitetet.

– Pandemin har gjort att vi snabbt behövt ändra vårt sätt att leva och genom att studera de här nya vanorna kan vi hitta nya mer miljövänliga sätt att idrotta och vara ute i naturen på. Det kan handla om att resa mindre eller på ett smartare sätt, säger Peter Fredman, professor i turismvetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund.

Populära resmål lockar

Studien har gjorts inom ramen för forsknings- och samverkansprogrammet Mistra Sport & Outdoors där forskare från flera universitet i landet ingår.

Det är den största studien av sitt slag som någonsin gjorts i Sverige och underlaget har samlats in med hjälp av digitala enkäter och intervjuer. 

Resultaten visar att fler vill vara ute i naturen, antingen i närheten av det egna hemmet eller på populära resmål som till exempel Kebnekaise.

– Friluftslivet har fått lite av en hype nu och det är många som väljer att vandra i naturen fast de aldrig gjort det förut. Det skulle kunna betyda att fler väljer att ägna sig åt friluftsaktiviteter även i framtiden, något som kan vara bra för både hälsan och miljön, säger Fredman.   

I klippet ovan berättar Peter Fredman  mer om hur våra vanor gällande friluftsliv har förändrats under coronapandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.