Foto: SVT

Nya dokument ger sameby rätt till renbete på privata marker

Publicerad

Jijnjevaerie sameby har i arkiv hittat nya dokument som ger samebyn rätt till renbete på privata markägares områden. Det skulle betyda att samebyn får större åretruntbete.

Efter mer än ett och ett halvt år efterforskning i arkiv har samebyn hittat bland annat protokoll, brev, beslut och avtal som styrker att det ska råda Renbetesservitut på privata marker nära renbetesfjäll nära samebyn. Det skriver Sameradion och SVT Sápmi.

Det var under 1960-talet som staten sålde fjällnära skogsmarker mot Jijnjevaeries vilja, som då hette Hotagens sameby, till privata intressenter.

Ska ha möte med Länsstyrelsen

– Vi har inte vetat detta så länge och vi kommer att träffa Länsstyrelsen för att klargöra att anmälan av rättigheten till Lantmäteriet blir rätt gjord. Men också vad som kan behöva göras för att vi ska kunna nyttja rättigheten året runt, säger Marianne Persson, ordförande i Jijnjevaerie i ett pressmeddelande.

Det var för att samebyns driftsmönster inte skulle förändras som det enligt nyfunna dokument utlovades Renbetesservitut året om på de sålda markerna. För att säkerställa detta, skrevs avtal. Samebyn har nu hittat dessa avtal och servituten är inskrivna i lagfarterna.

Uppmanar anmälan av rättigheter

Enligt Förnyelselagen uppmanar Lantmäteriet nu alla rättighetsinnehavare att anmäla sina rättigheter på nytt innan årsskiftet.

– Vi väljer att gå ut med den här informationen för att andra samebyar ska hinna undersöka om liknande förhållanden råder hos dem. Speciellt för samebyarna i Jämtland som inte har en odlingsgräns kan skillnaden bli stor, säger Marianne Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.