Hissmofors blir jätteklipp för Jämtkraft

Uppdaterad
Publicerad

Nu är ombyggnationen av kraftverket i Hissmofors klar. En investering som snabbt kommer att betala av sig, på grund av reglerna kring elcertifikat.

Elcertifikaten ska gå till ny förnyelsebar energi, som vattenkraft. Nu visar det sig att Jämtkrafts ombyggnad av Hissmofors ger inkomster inte bara från de tre procent som man ökar produktionen med utan även från hela Hissmoforsverket. Det betyder 750 miljoner på femton år, istället för 25 miljoner. Det här är pengar som landets elkunder betalar, via räkningen.

Bakgrunden är att reglerna för elcertifikat ändrades, sedan SVTs Uppdrag granskning berättat att kraftbolagen kunde utnyttja ett kryphål. De fick nämligen betalt för hela produktionen, inte bara den nya som ju var hela poängen med systemet med elcertifikat. Jämtkraft kan dock fortfarande utnyttja det gamla systemet, eftersom man fick tillstånd till nybygget innan reglerna ändrades den 1 januari 2012.

Nybyggnationen av Hissmofors VI, som kraftverket heter, började i mars 2011. Den gamla kraftstationen hade sprickor på grund av svällskiffret. Samtidigt byttes turbinerna ut. Nu är den nya kraftstationen klar och satt i drift. Sammanlagt har bygget kostat omkring 1 miljard kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer