Kaj Söder, kommunchef i Åre, ser allvarligt på att antalet smittade nu ökar men menar samtidigt att kommunen är beredd på fler tursister under sportloven. Foto: Privat/SVT

Ökning av coronasmitta i Åre – kommunen överväger trygghetsvärdar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet har antalet konstaterade coronafall i Åre kommun varit relativt lågt. Men nyligen ökade det kraftigt och kommunen hoppas att smittan inte sprider sig mer inför kommande sportlovsveckor.

Mellan vecka fyra och fem gick kommunen från 13 till 23 bekräftade fall av coronasmitta.

– Det är ju en radikal förändring och har vi otur är det här ett trendbrott så det är självklart oroväckande, säger Kaj Söder, kommunchef i Åre.

Coronaviruset i Jämtlands län

Ökad trängsel

Under sportlovsveckorna väntas antalet turister i Åre att öka och därmed också risken för trängsel. Redan nu har kommunen märkt av att trängseln i byn har ökat och likaså trängsel på vissa serveringsställen. Dock menar kommunen  att merparten av alla restauranger och butiker följer restriktionerna väl.

– Vi har en bra dialog och alla gör sitt yttersta för att minska trängseln. Om vi behöver utöka tillsynen är vi beredda att göra det. Vi är överväger också att anlita trygghetsvärdar som bland annat ska se till att folk håller avstånd, säger Söder.

Kommer ni att klara av att hålla nere smittan under sportloven?

– Jag hoppas det, vi hade en liknande situation under jul och nyår så vi är beredda på att det kommer mer turister. Sen gäller det ju att alla såväl kommuner som företag och privatpersoner tar ansvar för att skapa en smittsäker situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet