Omstart för omstritt projekt

Publicerad

En ansökan om tillstånd att bygga 60 vindkraftverk vid Gräftåvallen kommer att lämnas in i maj eller juni.

Efter att ha legat i träda så ser den hårt kritiserade vindkraftparken Dalåsen att få nytt liv. En ansökan kommer att lämnas in till miljöprövningsdelegationen, troligen i juni, trots att företaget bakom satsningen är inne i en rekonstruktion.

Parken blir stor, med 60 snurror i den nya ansökan. Det som väckt bybornas vrede är att den ligger så nära turistområdena i Bydalsfjällen, men också att den kommer att förändra utsikten över Storsjön mot fjällvärlden.

– Vi hade ju inte lagt det på hyllan men vi är förvånade eftersom vi inte trodde att det var möjligt att bygga en vindkraftspark så nära. Någon måste ju ta sitt förnuft till fånga, säger Carola Ohlsson, som driver Fjällgården i Gräftåvallen, tre kilometer från närmaste planerade vindkraftverk.

Triventus, som har majoritetsposten i projektet Dalåsen, var nära konkurs men nu tror rekonstruktören Mats Emthén att bolaget går att rädda. Det finns intressenter som kan tillföra nya pengar i verksamheten.

– Ja, det är absolut min förhoppning. Vi bedömer nu att det finns förutsättningar för Triventus att leva vidare, säger Emthén till SVT Jämtlandsnytt.

I slutänden är det Bergs kommun som bestämmer och då handlar det om man vill lägga in ett veto eller inte. Innan dess ska alltså Miljöprövningsdelegationen ta ställning till miljökonsekvensbeskrivningen från bolaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer