Oro inom äldrevården i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

SVEG Nedskärningarna inom äldreomsorgen i Härjedalen har varit tuffa. I december hittades en äldre förvirrad kvinna nedkyld i en snödriva i Funäsdalen. Personalen hade länge varnat för att de inte hann med.

Kvinnan hittades av tursamt nog av en privatperson. Det var lätt för kvinnan att gå ut eftersom dörrarna saknade kodlås och de två som jobbade natt hade fullt upp.

Den kritik som följde fick socialnämnden att tänka om och sedan årskiftet är man nu tre på nattskiften på försök i tre månader.

Personalbristen på Fjällsol

De tre som jobbar natten ansvarar för 40 äldre. Wiola Dahlsten har jobbat på Fjällsol i Funäsdalen och hon anser att nedskärningarna har varit helt orimliga.

– Vi måste åka ut till de som bor kvar hemma. Om de ramlat och vi behövde vara två blev det tomt på Fjällsol. Ibland fick ringa räddningstjänsten som fick rycka ut.

De kan inte tänka sig att åter bli två på natten. Det märks så fort om vi blir för stressade, säger de.

– Är vi stressade blir de äldre oroliga direkt, säger Karin Myhr.

Nu ska ingen av de äldre kunna gå ut på natten. Ytterdörrarna har fått nya lås – och tills vidare så är de alltså tre i tjänst på nattpassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Personalbristen på Fjällsol

Mer i ämnet