Förfalskade 700 000 frimärken

Östensson samarbetar med kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Mittnytt har tidigare berättat om den skattebrottsdömde företagaren Thomas Östensson i Strömsund. Han kvitterar ut statliga stöd till sina bolag – samtidigt kan vi idag berätta att han driver sin affärsrörelse i samarbete med grovt kriminella.

Affärskompanjonen har gjort sig skyldig till flera fall av bedrägerier. Mest uppmärksammat är den stora frimärkssvindeln 2005 då han dömdes till två års fängelse för att förfalskat 700 000 frimärken till ett värde av fyra miljoner kronor. Den 38-årige stockholmaren med anknytning till Kramfors var vid samma tillfälle misstänkt för att ha planerat ett stor checkbedrägeri mot svenska banker. I härvan fanns det också kopplingar till ett kriminellt mc-gäng.

Den 38-årige mannen med anknytning till Kramfors var huvudman och ligaledare.

Thomas Östensson

Mångårig affärsrelation

Nu dyker han upp som affärskompanjon till Strömsundsföretagaren Thomas Östensson. Männen har haft en affärsrelation under många år och har nyligen registrerat i ett nytt kommanditbolag under namnet Visitkort Sverige KB.

Det nya bolaget saknar formella ägare och är att betrakta som en bluff. Företaget är registrerat av Bolagsverket men uppfyller inte lagens krav på ägande. Ett kommanditbolag skall enligt lag ha två ägare, men huvudägare till Visitkort Sverige anges hos Bolagsverket vara 3W Websale Ltd med adress Cardiff i Storbritannien. Det bolaget är upplöst. Organisationsnummret tillhör dock ett annat engelskt bolag som kontrolleras av Östensson. Den andra delägaren är ett annat bolag i Östenssonsfären, Quensa KB vars ägarbolag avregistrerade.

När vi visar våra uppgifter för Bolagsverket säger chefsjuristen Per Nordström att det kan röra sig om ett lagbrott.

– Det här är uppgifter som skall anmälas till oss. Om det inte sker gör sig ägarna skyldiga till ett lagbrott, säger han.

Följer ett visst mönster

Östensson dömdes i november för grovt skattebrott. Det var ekobrottsåklagare Katarina Becker som ledde utredningen som rörde en skattesvindel på 1,6 miljoner kronor.

– Hans agerande följer ett visst mönster. Han växlar hela tiden över verksamheten i nya bolag, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thomas Östensson

Mer i ämnet