Helen Eurenius, förvaltningschef på social- och arbetsmarknadsenheten vid Östersunds kommun. Foto: SVT Arkiv

Östersund kommun: Vi är positiva till ett samarbete med Suicide Zero

Publicerad

Enligt Suicide Zero saknar kommunerna i Jämtlands län handlingsplaner som förebygger självmord. Helén Eurenius, förvaltningschef på social- och arbetsmarknadsförvaltningen på Östersunds kommun, säger att det finns en gemensam övergripande handlingsplan som motverkar självmord.

Kommunerna i Jämtlands län har tillsammans med Region Jämtland-Härjedalen en gemensam suicidepreventiv handlingsplan.

– Man har utgått från den nationella strategin och tittat på de nio fokusområdena som man har valt att lyfta fram nationellt och utifrån det så har Jämtlands län valt att lyfta fram fyra stycken fokusområden av de nio som vi ser berör Jämtlands län mest, säger hon.

Suicide Zero anser att man får en effektiv självmordsprevention genom att införa handlingsplaner i varje verksamhet i kommunen. Vad säger ni om det?

– I dagsläget har inte Östersunds kommun någon handlingsplan själva, utan vi har den gemensamma övergripande planen som hittills varit tillräcklig. Men vi är positiva till ett samarbete där vi kan få vägledning från Suicide Zero, säger hon.

Helén säger att man borde se över de verksamheter man borde göra en plan i.

– Det vore kanske inte rimligt att ha det i kommunens alla verksamheter. Utan det är framförallt där det finns beröringspunkter. Man får ju också fundera på de planerna som är framtagen. Den är då länsövergripande och fokuserar på medborgarna. Så det är i de verksamheter som man möter medborgarna som man ska ha planerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.