Östersundsbo döms för inbrott – åtta tidigare domar

Publicerad

En 20-åring döms mot sitt nekande för grov stöld efter ett inbrott i Östersund, där bland annat guld och klockor för ett stort värde ska ha stulits.

I december 2019 bröt sig två personer in en lägenhet i Östersund. Medan de var inne kom en person hem till lägenheten – inbrottstjuvarna sprang sin väg men ska enligt de boende ha fått med sig guld till ett värde cirka 35 000 kronor och klockor värda 7 000, med mera.

En av de boende började misstänka den då 18-årige mannen efter att ha hört beskrivningen av personerna som blev ertappade vid inbrottet. Den misstänkte lämnade dessutom efter sig blodspår på en trasa, och en granne som sett två okända män i trapphuset kände igen honom på bild.

Dömd åtta gånger

Den nu 20-åriga mannen förnekar det hela och hävdar att han var på annan ort när inbrottet skedde. Det har inte gått att bevisa vad som stulits, men tingsrätten anser det klart att han genomfört inbrottet. Brottet anses grovt eftersom det är en bostad som också genomsökts på ett kränkande vis.

20-åringen har tidigare dömts åtta gånger, bland annat förra året för rån och människorov. Tingsrätten tror att skyddstillsyn och ett behandlingsprogram kommer ha bättre effekt än en fängelsedom. Till det kommer skadestånd på drygt 25 000 kronor till fastighetsägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.