Hör Östersundshems tillförordnade vd, Christer Sundin, berätta varför det kommunala bostadsbolaget nu stämmer Daniel Kindberg och de två andra medåtalade.

Östersundshem kräver Daniel Kindberg på skadestånd

Publicerad

Östersundshem har beslutat att kräva Östersunds FK:s förre ordförande Daniel Kindberg på skadestånd. Det beslutade styrelsen under ett sammanträde på fredagsmorgonen.

I en egen utredning kom det kommunala bostadsbolaget Östersundshem fram till att bolaget förlorat 10,7 miljoner kronor genom de händelser som numera lett till åtal.

Beloppet överensstämmer med de anteckningar som hittades när Kindbergs gamla tjänsterum skulle städas ur.

Daniel Kindberg

Skadeståndsansökan kommer dessutom att innefatta de utredningskostnader som Östersundshem haft på grund av brottsmisstankarna.

Sammanlagt kommer det att handla om mellan 10,5 och 11 miljoner kronor.

Det har gjorts flera utredningar om vad som egentligen skedde och inblandade har varit Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten samt en revisionsbyrå som bolaget antlitat.

Luftfakturor – betalade av Östersundshem

I huvuddrag handlar härvan enligt åklagarens påstående om att luftfakturor skickats från ett bolag i Sollefteå till Peab.

Fakturorna ska ha innehållit uppdiktade händelser. Sedan har Peab fått igen sina pengar genom att belasta olika projekt hos Östersundshem.

Företaget i Sollefteå ska å sin sida slussat vidare pengar till Östersunds FK genom sponsoravtal.

I åtalet ingår liknande manövrar där Peabägda Fältjägaren är målsägande. Men detta ingår så klart inte i Östersundshems stämning.

Skadeståndskravet riktas även mot Daniel Kindbergs medåtalade. Östersundshem menar att de tre är solidariskt återbetalningsansvariga.

SVT har sökt Daniel Kindberg för en kommentar.

Fotnot: SVT skrev tidigare under fredagen att Östersundshem stämmer Daniel Kindberg och de övriga två utifrån ett pressmeddelande som skickades ut från Östersundshem. Men det är alltså fel. Bolaget kommer att lämna in ett skadeståndsanspråk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östersundshem

Mer i ämnet