De fyra svenska poliserna fick träffa New York Citys polischef på fredagen, och tackades för sina insatser under semesterresan till New York. Foto: New York City Police Department

Svenska poliser ingrep i New York

Publicerad
En Östersundspolis på semester i New York ingrep i ett tunnelbanebråk. Nu hyllas han och hans kollegor av New York-polisen.

De fyra svenska poliserna hade åkt till New York på semester för att gå på musikalen Les Misérables. En av dem var Erik Näslund från Östersund, de tre andra är från Uppsala och Stockholm. När de åkte tunnelbana i torsdags på Manhattan, ropade plötsligt tågföraren ut i högtalarna och frågade om det fanns några poliser ombord.

De fyra poliserna tvekade inte att ingripa. Det var en aggressiv man som attackerat en annan man på tåget. Svenskarna oskadliggjorde våldsmannen och tog hand om offret, tills New York-polisen anlände. Det hela blev filmat och upplagt på Youtube.

Tidningen New York Post skrev om händelsen, och saken fick stor uppmärksamhet. Själva har poliserna sagt att det var snarast ren rutin. Även från svensk polis, som blivit nedringd av amerikansk massmedia, har saken tonats ned.

I USA har de fyra svenskarna fått hjälp av New York-polisens informationsavdelning att hantera massmedierna, då saken fick stort genomslag internationellt.

På fredagen fick de ett tack av New York Citys polischef William Bratton för sina insatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet