Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en klass kan det bli en strid ström av nya lärare. Urban Sandberg som är ordförande i Lärarförbundet i Östersund ger ett konkret exempel. Foto: SVT, Henrik Montgomery/TT

Över en tredjedel av lärarna i Östersunds kommun byter tjänst – varje år

Uppdaterad
Publicerad

I grundskolorna är omsättningen av lärare stor. I till exempel Östersunds kommun byter över en tredjedel av lärarna tjänst – varje år. Något som drabbar eleverna.

I videon ovan ger Urban Sandberg, ordförande i Lärarförbundet i Östersund, ett exempel på hur många lärarbyten en klass kan ha.

Varje år sedan 2018 så har i genomsnitt 27 procent av alla grundskollärare i Sverige bytt tjänst. Det visar statistik som SVT tagit fram.

Men här i Jämtlands län är läraromsättningen på flera håll högre än så. Fem kommuner ligger över rikssnittet och i till exempel Östersunds kommun byter i genomsnitt 38 procent av lärarna tjänst varje år.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

– Spontant låter det som en väldigt hög siffra, säger Urban Sandberg som är ordförande för Lärarförbundet i Östersund.

Finns flera orsaker

Samtidigt är han väl medveten om att många lärare byter tjänst och enligt honom finns två huvudanledningar: Dels beror det på så kallade elevströmningar, där elever byter skola, vilket gör att olika enheter måste strukturera om. Dels beror det på att läraren själv känner att hen måste byta.

– De främsta orsakerna till att en lärare byter tjänst är arbetsmiljön eller löneläget. Att man vill få upp sin lön. Men det kan också handla om bristen på fortbildningsmöjligheter och utvecklingsmöjligheter inom yrket.

Ingen stabilitet för eleverna

Att lärare ofta byter tjänst påverkar givetvis eleverna.

– Kontinuitet och stabilitet är viktigt. Det handlar ju om att bygga och vårda relationer men det blir ju svårt när elever måste byta lärare ofta.

Läraromsättning Jämtlands län:

Östersund 38%

Berg 32%

Åre 31%

Ragunda 30%

Krokom 29%

Härjedalen 21%

Strömsund 18%

Bräcke 15%

Riks 27%

Siffran är ett genomsnitt från de senaste tre läsåren 18/19, 19/20, 20/21.

Om SVT:s undersökning

  • SCB har på beställning av SVT tagit fram uppgifter över hur många grundskolelärare som byter tjänst varje år. Ett tjänstebyte i statistiken innebär att en lärares personnummer inte rapporteras in som anställd på samma skolenhet nästkommande år.
  • Statistiken omfattar alla lärare, oavsett anställningsform eller behörighet. Obehörig personal kan anställas med tidsbegränsning om skolan inte lyckas tillsätta behörig personal på tjänsten, efter tiden löpt ut kan anställningen förnyas. Därför avgränsas inte statistiken behörig eller obehörig personal, då det är kontinuiteten för lärare och elever som är fokus för granskningen.
  • Statistiken visar att andelen som bytt tjänst till nästkommande år har legat mellan 26 och 30 procent under åren 2014 – 2021. Det finns en viss felmarginal då en lärare kan förekomma på flera skolenheter under samma år, eller att en skolenhet genomgår en förändring som blir en ny tjänst för lärarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet