lodjursjakt i jämtland

På jakt efter lodjur

I onsdags började årets licensjakt på lodjur. SVTs reporter följde med några jägare ut i skogen för att prova jaktlyckan.

Strax efter sex började solen gå upp och det var dags att bege sig ut och börja leta efter lodjursspår. Det är länsstyrelsen som beslutar hur många lodjur som får fällas och i Jämtlands län var tilldelningen i år 27 djur.

Det är också länsstyrelserna som bestämmer hur jakten får bedrivas. I vårt län är beslutet att man får använda motordrivna fordon för att söka efter spår.

Bilar och skotrar kan användas och med dem får man söka av skogsvägar, skoterspår och utmärkta stigar.

När ett färskt lodjursspår sedan hittas ska fordonen ställas åt sidan.

– Då postar man ut och går ut med en hund och provar och få till en bra jakt, säger Sven-Åke Lindberg.

Inte ett spår

Han är en erfaren jägare som ofta är ute i skog och mark. Tillsammans med några vänner var han den här dagen i två olika jaktområden och sökte av efter lodjur. Men djuren gäckade oss. Trots att vi hade fått rapporter om färska lodjursspår dagen innan var det lodjuret den här dagen som bortblåst. I tre timmar sökte vi av ett område innan vi fick ge upp, ta en kaffe och ta nya tag på ett annat område.

– Det är ju så med jakt, det gör sig inte själv, säger Sven-Åke.

Men inte heller på det området hade vi någon jaktlycka. Trots idogt letande längs skogsbilvägar hittade vi inget spår alls och på eftermiddagen fick vi ge upp.

Ifrågasatt jakt

Lodjursjakten är ifrågasatt men i länet menar länsstyrelsen att stammen är så pass livaktig att licensjakt kan ske och att det i år alltså kunde fällas 27 djur.

Årets lodjursjakt överklagades också av föreningen Jaktkritikerna men inget beslut om inhibiering kom vilket gjort att länsstyrelsen låtit jakten pågå enligt ursprunglig plan.

Under jaktens två första dagar hade 25 av de 27 tilldelade djuren skjutits.

Jakt för att balansera stammen

Visa

På länsstyrelsens hemsida går att läsa att:

Licensjakten genomförs för att balansera stammens storlek enligt vad Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har beslutat. Viltförvaltningsdelegationen i Jämtlands län har beslutat att lodjursstammen i länet ska ha ett mål på 24 föryngringar. Det motsvarar 147 lodjur i länet.

Eftersom lodjursstammen i dag ligger över målet på 147 lodjur, finns det ett behov av att minska antalet lodjur.

Jakten koncentreras till fjällområdet och renskötselns åretruntmarker och till östra Jämtland där renskötsel bedrivs vintertid.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer