Hör Naturskyddsföreningens ordförande, Mats Ricklund, om varför man vill hjälpa Brutus bort från Hoverberg Foto: Annette Tamm/SVT

På måndag avgörs Brutus framtid

Uppdaterad
Publicerad

På måndag väntas Länsstyrelsen och Naturvårdsverket besluta om myskoxen Brutus ska sövas och flyttas tillbaka till vidderna i Västra Härjedalen eller om han ska lämnas i fred.

Brutus lämnade sin flock i Västra Härjedalen för två år sedan och har sedan dess varit på vandring, troligen på jakt efter en partner. Sedan en tid befinner han sig i trakterna kring Hoverberg utanför Svenstavik.

– Vi vill att han ska flyttas hem innan han ställer till med något, säger Mats Ricklund som är ordförande i Naturskyddsföreningen Västra Härjedalen.

Myskoxen Brutus

Naturskyddsföreningen har vänt sig till Länsstyrelsen och Naturvårdsverket för att få erforderliga tillstånd. Föreningen avser att själv bekosta sövning och flytt.

Hör Naturskyddsföreningens ordförande om varför man vill hjälpa Brutus bort från Hoverberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myskoxen Brutus

Mer i ämnet