Foto: SVT

Pappa åtalas för att ha försökt mörda sitt barn

Uppdaterad
Publicerad

Åtalas för att ha försökt mörda sitt barn genom att kasta eller släppa det i kraftverksdamm.

Det var den 14 augusti som polis, ambulanshelikopter och räddningstjänst larmades till Bispgården då en pappa misstänktes ha kastat sitt lilla barn i en kraftverksdamm. Mannen kunde gripas kort senare. 

LÄS MER: Mordförsök i Bispgården

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Kastade eller släppte barnet i kraftverksdamm

Nu åtalas pappan misstänkt för mordförsök. Han är misstänkt för att ha försökt mörda barnet genom att kasta eller släppa ner barnet från bron vid kraftverksdammen och ned i den tomma dammen på betongbotten. Åklagaren menar i åtalet att det fanns fara för att brottet skulle fullbordas, det vill säga att barnet skulle dö, då barnet av det höga fallet orsakades en öppen skallbasfraktur, hjärnhinneblödning och livshotande krossblödningar i hjärnan.

– Jag menar att han hade för avsikt att döda både sig själv och bebisen. Det framgår av omständigheter innan brottet, säger åklagare Eva-Lena Rimér.

Bland annat har vittnen berättat att mannen sagt till dem att han ville att både han och barnet skulle dö.

Om inte tingsrätten bedömer att det rör sig om ett mordförsök har åklagaren ett alternativt yrkande om grovt vållande till kroppsskada.

Åtalas även för brott mot hustrun

Förutom för det våld som barnet utsatts för åtalas även mannen för grov misshandel och grovt olaga hot mot sin hustru. Hotet har bestått i att mannen innan han släppte barnet hotade att knäcka nacken på barnet om frun kom närmare. Åklagaren menar att det är ett grovt hot då det skedde när frun försökte hindra mannen att gå i väg för att genomföra mordförsöket på barnet.

I samband med att mannen skulle gripas 14 augusti så angrep han en polis genom att slå denne i ansiktet. Därför åtalas han även för våld mot tjänsteman.

Mannens försvarare Andreas Victor har tidigare beskrivit händelsen som en stor tragedi för alla inblandade.

LÄS MER: Försvararen stor tragedi för alla inblandade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Mer i ämnet