Max Olsson, lokalpolisområdeschef för Östersund, är bestört över vilken syn som mötte hans kollegor inne i lägenheten. Foto: SVT

Rop på hjälp från lägenhet – polis fann medtagen äldre kvinna

Publicerad

Tidigt en morgon i maj får polisen ett larm. En kvinna hörs ropa på hjälp från sin lägenhet i Östersund. När polisen kommer dit möts de av något som skakar om dem rejält.

Klockan sju slår en granne larm: sedan klockan fyra på morgonen har han hört en kvinna i lägenheten ovanför ropa på hjälp. När poliserna kommer dit är dörren låst och ingen öppnar, men till slut lyckas de få upp en hasp till ett fönster och tar sig in i lägenheten. Senare skriver de en rapport.

”Direkt vi öppnar fönstret så slår en kraftig doft av avföring oss i ansiktet”, skriver de.

I lägenheten hittar de en medtagen kvinna som inte kan ta hand om sig själv.

– Man blir ju bestört, säger Max Olsson som är lokalpolisområdeschef för Östersund.

De två poliserna som kom hem till kvinnan har ingen möjlighet att ställa upp på intervju, men Max Olsson har pratat med sina kollegor som blev väldigt upprörda över hur kvinnan hade det.

Kvinnan gråter

I hela lägenheten finns rester av avföring. Sängen saknar lakan. I sovrummet ligger lösa tabletter på golvet och i sängen. Kvinnan gråter och säger att ingen bryr sig om henne. Hon säger att hon är hungrig.

I lägenheten hittar poliserna en vårdpärm. I den står det att kvinnan ska ha fem hemtjänstbesök per dygn. Där finns också ett journummer. Men när poliserna ringer på det numret är det ingen som svarar. Till slut trycker de på kvinnans trygghetslarm och hemtjänstpersonal kommer dit. Enligt kommunen hade kvinnan flyttat in dagen före händelsen.

Polisen vädrar ur

Poliserna åker hem, men innan de gör det vädrar de ut lägenheten. De hittar en burk fiskbullar som de värmer till kvinnan. I rapporten skriver de att hon äter med god aptit. ”Men framförallt så sätter vi oss ned och pratar med kvinnan. Vi tar oss tid för det sociala samtalet där hon får gråta lite och berätta om sitt liv och sin tillvaro”, skriver de.

– Jag blir väldigt stolt när jag läser rapporten och förstår vilket fantastiskt jobb polisen gör ute, säger Max Olsson.

Här berättar kommunen om händelsen och om sina åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer