Polisen hittade automatvapen vid fordonskontroll på E14

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot onsdagen greps två män i 30-årsåldern med automatvapen i bilen de färdades i. De misstänks nu för grovt vapenbrott.

Männen, som är hemmahörande i länet, greps vid 01-tiden. De båda männen stoppades i en fordonskontroll längs med E14 i närheten av Gällö.

I bilen hittade polisen ett automatvapen, en så kallad automatkarbin. Detta har nu beslagtagits av polisen för närmare undersökning av deras vapentekniker.

Operation Triss

”Inte gett någon förklaring till varför vapnet var i bilen”

Efter initiala förhör anhölls männen vid 04-tiden av åklagare.

– De har inte gett någon förklaring till varför vapnet var i bilen. De har blivit tilldelade försvarare nu så förhör kommer antagligen att hållas under morgondagen, säger ansvarig åklagare i fallet Lisa Forsberg.

Vad händer under dagen?

– Polisen kommer påbörja sin vapenundersökning för att se om det är ett fungerande vapen och även kontrollera bilen, men sen är det framför allt förhören med de misstänkta som vi väntar på.

Enligt åklagaren är den ena mannen känd av polisen sedan tidigare, men hon vill inte gå in på vilken typ av brottslighet det rör sig om.

Automatvapen ovanligt i länet

Att polisen i Jämtland hittar illegala automatvapen hör inte till vardagen.

– Jag har i alla fall aldrig varit med om det här tidigare så det är inte vanligt, det kan jag säga, säger Lisa Forsberg.

Innan lördag ska åklagaren ta beslut om männen ska begäras häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation Triss

Mer i ämnet