Länsbo hade kalasjnikov i bilen – häktas

Uppdaterad
Publicerad

Två män stoppades längs med E14 i Gällö med ett automatvapen i bilen. Nu häktas en av männen på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

Det var under onsdag natten som de båda männen greps. De stoppades i en fordonskontroll och polisen hittade då ett automatvapen.

Enligt åklagaren var det en fullt fungerande automatkarbin av modell kalasjnikov AK-47 med tillhörande ammunition som hittades. Vapnet beslagtogs av polisen.

Under tidiga onsdag morgonen anhölls båda männen misstänkta för grovt vapenbrott.

En man häktas

På fredagen begärde ansvarig åklagare en av männen, en 29-årig man hemmahörande i länet, häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

Enligt åklagaren finns det bland annat en risk för att mannen fortsätter sin brottsliga verksamhet och att han undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. Mannen häktades vid Östersunds tingsrätt på fredag eftermiddagen.

Hur ställer sig mannen till anklagelserna?

– Han varken erkänner eller förnekar. Han har inte gett någon förklaring till mig om varför vapnet fanns i bilen, säger ansvarig åklagare i fallet, Lisa Forsberg, till SVT Nyheter Jämtland.

Andra mannen släppt på fri fot

Den andra mannen släpptes på fri fot under torsdag eftermiddag. Enligt åklagaren har misstankarna mot mannen försvagats och det fanns därför ingen anledning att begära mannen häktad. Varför misstankarna mot mannen försvagats vill åklagare inte gå in på.

Nu kommer det hållas kompletterande förhör med den misstänkte mannen och polisen kommer fortsätta sin undersökning av vapnet och bilen.

Senast den 26 januari ska åklagaren väcka åtal mot mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.