Polisen Jonny Jonsson i Strömsund berättar att de inte sällan får reda på brott genom sociala medier och inte genom anmälningar. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Polisen i Strömsund efterlyser anmälningar: ”Många brott anmäls inte”

Uppdaterad
Publicerad

Ofta hör man att polisen har för mycket att göra i förhållande till sina resurser. Men i Strömsund vill poliserna ha mer att göra.

– Folk borde anmäla fler brott till oss, säger Jonny Jonsson hos polisen.

Polisens möjligheter att lösa brott ökar ju tidigare de får reda på vad som hänt. Men i Strömsund syns en tydlig trend att färre och färre brott anmäls.

– Många gånger får vi höra vad som hänt på informella vägar. Då är förutsättningarna till uppklarning betydligt sämre, menar Jonny Jonsson.

I stället för att anmäla direkt, helst under pågående handling, så väljer vittnen att vänta tills de kanske träffar en polis i något sammanhang. Hamnar man för nära någon som begått ett brott är det inte heller okomplicerat att anmäla, särskilt inte på mindre orter.

– Det är vanligt att lägga ut händelser på sociala medier. Men vi skulle uppskatta om de kontaktar oss först, säger Jonny Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.