En kvinna i Luleå misstänks för olaga frihetsberövande av ett barn. Foto: Arkiv/SVT

Polis larmad till fel ort – kom en timme sent

Uppdaterad
Publicerad

Återigen har polisen i Jämtland åkt åt fel håll när de skulle på utryckning. På tisdagen skickade Regionledningscentralen i Umeå en patrull hela 45 km fel.

Polisen i Jämtland larmades på tisdagen till ett HVB-hem i Krokom. Men patrullen som ryckte ut fick information från Regionledningscentralen (RLC) i Umeå att åka till Föllinge – 45km från Krokom.

Anledningen? Gatunamnet fanns på bägge platserna men bara ett dök upp i polisens databas.

Poliskrisen i norr

Patrullen blev en timme sen

När patrullen kom fram till Föllinge insåg de att det inte fanns något HVB-hem i Föllinge. RLC började nysta i mysteriet och upptäckte då att det fanns en gata i Krokom med samma namn.

Patrullen fick vända och köra till Krokom istället vilket gjorde att de anlände en timme senare än vad de egentligen skulle behövt göra. Lyckligtvis hade inget allvarligt inträffat den här gången och det bråk som uppstått hade lugnat ner sig när patrullen väl var framme.

”Inte första gången det händer”

Den tillförordnade chefen för RLC i Nord heter Mikael Klein och han anser att detta inte får hända. Ändå har det hänt flera gånger i Jämtland sedan man flyttade ledningscentralen från Östersund till Umeå.

– Det är inte första gången det händer i Jämtland men det kan bero på att Jämtland har speciella databaser, säger Mikael Klein.

Fungerade innan flytten

När polisen söker i sina databaser på adresser så är alla län i Nord uppdelade i kommuner och orter. Jämtlands län har en speciell databas som utgår från församlingar vilket enligt Mikael Klein ställer till problem.

Fungerade inte systemet innan man flyttade LKC till Umeå?

Jo det gjorde det. Men då hade man lokal personal som kunda alla gator, nu har vi inte det och dom ska inte behöva kunna alla gator utan vi ska kunna lita på våra system, säger Mikael Klein.

Krävande jobb att byta system

Polisen kommer i fortsättningen att vara extra noga när de skickar ut patruller.

Mikael Klein berättar också att Jämtlands församlingssystem ska bytas ut, men säger att det är ett krävande jobb som tar tid och en lösning blir klar tidigast i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet