Problem i kommunikationen vid bussolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Vid den svåra bussolyckan söder om Sveg i början av april upplevde både räddningspersonal och polis att det gemensamma kommunikationssystemet Rakel fungerade knackigt. Nu ska anledningen utredas.

Det var räddningstjänst, polis, ambulanser och helikoptrar från både Jämtland/Härjedalen, Dalarna och Gävleborg som kallades till olycksplatsen söder om Sveg den 2:a april.

Rakelsystemet överbelastades

Överlag har räddningsarbetet beskrivits som väldigt lyckat med tanke på att många olika enheter från flera län sammarbetade i ett glest befolkat område. Men i en rapport till haverikommissionen skriver region Jämtland Härjedalen att det gemensamma kommunikationssystemet Rakel blev överbelastat.

– Vanligtvis är det inte så många aktörer som använder systemet samtidigt. Det var många talgrupper igång och mycket trafik. Det säger Anna-Lena Alfreds som jobbar som beredskapschef inom Region Jämtland/Härjedalen.

Brister vid storbranden

Liknande störningar i Rakelsystemet uppdagades också under den stora skogsbranden i Västmanland 2014 där också många delar av samhällsskyddet skulle samarbeta.

Nu ska det utredas vad som gjorde att Rakel inte fungerade perfekt under olycksdagen.

– Det är viktigt att vi drar lärdomar inför framtida stora händelser sedan vill vi också ta reda på om det är rena handhavandebrister, säger Anna-Lena Alfreds.

Orsakade ingen försening

Hon påtalar dock att störningarna i Rakelsystemet inte verkar ha påverkat själva räddningsinsatsen.

– Inte vad vi har sett i alla fall. Det har inte påverkat avtransporter från skadeplatsen t.ex. Det verkar mest ha inneburit extra merarbete för personalen och att de fått använda sina mobiltelefoner för att kommunicera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet