Protester mot utvisning

Publicerad

Ett utvisningsärende har skapat uppståndelse i Jämtland. Tidigt på torsdagen samlades ett 20-tal personer på flygplatsen för att protestera. Nu har också Migrationsverket beslutat om så kallad inhibition.

Klockan halv sju på torsdagsmorgonen skulle Ghader Ghalamere ha satts på ett plan från Åre-Östersunds flygplats, ett 20-tal personer hade samlats i flygplatsens vänthall för att protestera mot att han utvisas från Sverige.

Ghalamere har bott i Östersund med fru och barn i fem år. Under onsdagseftermiddagen hämtades han av polis för att skickas till Iran.

– Det känns fördjävligt. Det kommer att förstöra mina syskons liv, dom som är små, en är tre år och en är bara några månader. De behöver sin pappa, säger Ghaders styvdotter Parisa Hossinie till SVT Jämtlandsnytt.

Anhöriga och nätverket ”Ingen människa är illegal” anser att det är livsfarligt för Ghader att återvända till Iran.

Civil olydnad

När Ghader skulle kliva på flygplanet uppstod tumult. Flera tog sig över staketet in på flygplatsområdet och en ung man greps av polisen. I samband med detta gjorde även Ghader motstånd varpå kaptenen på flygplanet beslutade att han inte skulle få följa med. Istället satte polisen Ghader i en bil.

Under förmiddagen var det sedan oklart vart polisen hade fört Ghader. Först på eftermiddagen stod det klart att han fanns i Migrationsverkets förvaring i Gävle.

Ska ta ställning på nytt

På torsdagsförmiddagen beslutade också Migrationsverket om så kallad inhibition. Resan kommer inte att genomföras innan man tagit ställning till en ansökan om verkställighetshinder som lämnats in i dag, enligt pressinformatör Sophia Öhvall Lindberg.

En ansökan om verkställighetshinder innebär att personen själv, eller via ett offentligt biträde, hävdar att det finns nya omständigheter som inte har prövats tidigare av Migrationsverket eller av migrationsdomstolarna, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Nu ska Migrationsverket först ta ställning till om omständigheterna prövats tidigare eller inte. Har de redan prövats avslås ansökan och avvisningen kommer då att genomföras. Har de inte prövats så måste man göra det. Hur lång tid det tar beror helt på vad det är för typ av omständigheter som åberopas.

– Men det hanteras alltid skyndsamt, säger Öhvall Lindberg.

Vad som står i ansökan om verkställighetshinder eller andra detaljer i ärendet går Migrationsverket inte ut med på grund av sekretess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ghader Ghalamere

Mer i ämnet